c S

Ob mednarodnem dnevu žensk za večji napredek v boju za enakost spolov

08.03.2019 07:56 Ljubljana, 08. marca (STA) - Ob današnjem mednarodnem dnevu žensk, 8. marcu, se vrstijo opozorila o pomenu vključevanja žensk v družbeno in politično življenje ter v razvoj sodobnih tehnologij. Združenih narodi (ZN), Svet Evrope in Evropska komisija pa pozivajo k večjemu napredku v boju za enakost spolov.

Nacionalistični, populistični in varčevalni programi s politikami, ki omejujejo pravice žensk in zmanjšujejo dostop do socialnih storitev, povečujejo neenakost spolov, je generalni sekretar ZN Antonio Guterres posvaril ob mednARODNEM DNEVU, ki letos poteka POD GESLOM Mislimo na enakost, gradimo pametno, ustvarjajmo za spremembe.

Razmere v nekaterih državah se znova slabšajo, je opozorila Evropska komisija. Svet Evrope pa je spomnil na pomen istanbulske konvencije o boju proti nasilju nad ženskam.

V Sloveniji bodo mednarodni dan obeležili številni dogodki. Prvi uradni dogodek v okviru praznovanja 100-letnice Univerze v Ljubljani se bo denimo začel z okroglo mizo Feminizem, izobraževanje in umetniške akademije Univerze v Ljubljani. Na Kemijskem inštitutu v Ljubljani pa bodo na okrogli mizi razmišljali o vprašanju, ali je ob družinskih obveznostih mogoče začeti in obdržati kariero v znanosti.

Na Kongresnem trgu v Ljubljani bo popoldne protest proti nasilju nad ženskami, ki ga organizira delovni odbor za feminizem Študentske Iskre.

Generalna skupščina ZN je leta 1977 z resolucijo določila 8. marec za mednarodni dan žensk. Na ta dan leta 1857 so v New Yorku ženske, zaposlene v tekstilni industriji, protestirale proti nečloveškim delovnim razmeram in nizkim mezdam.