c S

Pikalo v Parizu na konferenci o umetni inteligenci

05.03.2019 07:34 Pariz, 04. marca (STA) - Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo se je danes v Parizu udeležil mednarodne konference Načela umetne inteligence, ki poteka v okviru Unescovega Tedna mobilnega učenja. Slovenske izkušnje je predstavil na enem od osrednjih panelov, opravil pa je tudi pogovore o ustanovitvi mednarodnega centra za umetno inteligenco v Sloveniji.

Pikalo je na konferenci sodeloval na povabilo namestnika generalne direktorice Organizacije ZN izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) za področje komunikacij in informacij Moeza Chachouka. Kot so poudarili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, gre za enega od večjih mednarodnih dogodkov na te teme, ki je letos namenjen izmenjavi mnenj o prihodnosti umetne inteligence v izobraževanju in na drugih področjih.

Pikalo je na konferenci nastopil kot govorec na enem od osrednjih panelov in po navedbah ministrstva predstavil dejavnosti Slovenije pri razvoju in podpori digitalnih veščin, ki so potrebne za delovanje v digitalnem okolju ter izpostavil aktivnosti in dosežke Slovenije na področju digitalne preobrazbe in odprtih virov v izobraževanju.

Spomnil je, da imajo raziskave in razvoj umetne inteligence v Sloveniji dolgo tradicijo, ki sega v leto 1960, kar je tudi čas začetka umetne inteligence v svetu nasploh. "V Sloveniji imamo danes 15 laboratorijev, v katerih se z umetno inteligenco ukvarja okoli 300 raziskovalk in raziskovalcev," je navedel minister.

Slovenija se po njegovih besedah zaveda tudi pomena etike in odgovornosti na področju umetne inteligence, zato soglaša, da bi bilo treba zagotoviti celostno podporo različnim deležnikom, kadar gre za vprašanja uvajanja umetne inteligence v vsakdanje življenje. V tej luči je podprl predlog o ustanoviti mreže centrov za enotno podporo pri uvajanju umetne inteligence po vsem svetu.

Pikalo je govoril tudi o prihodnosti umetne inteligence v izobraževanju. Tehnologije na področju izobraževanja po njegovem prepričanju ne bodo mogle v popolnosti nadomestiti učitelja, saj ni le podajalec informacij, pač pa s svojo osebnostjo, zgledom in lastnostmi pomembno sooblikuje mlade, ki so mu zaupani v poučevanje. "Je pa pri tem tehnologija učitelju lahko v pomembno pomoč," je dodal minister.

Ob robu konference je opravil tudi več dvostranskih pogovorov. Med drugim se je srečal z generalno direktorico Unesca Audrey Azoulay, s katero sta se med drugim pogovarjala o ustanovitvi Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod Unescovem okriljem s sedežem v Sloveniji.

Vodstvo Unesca je novembra lani namreč potrdilo pobudo Slovenije za ustanovitev centra. Predlog bodo aprila najprej obravnavali na zasedanju izvršilnega odbora organizacije, dokončna odločitev pa bo padla na Unescovi generalni konferenci novembra letos.