c S

Začelo se je državno tekmovanje mladih glasbenikov Temsig

04.03.2019 14:31 Ljubljana, 04. marca (STA) - Komisija tekmovanja mladi slovenski glasbeniki in Zveza slovenskih glasbenih šol letos organizirata 48. tekmovanje mladih glasbenikov Slovenije Temsig. Na glasbenih šolah gorenjske regije od danes poteka državno tekmovanje, na katerega je uvrščenih 738 mladih glasbenikov. Zaključni koncert izbranih prvonagrajencev bo 22. marca v Ljubljani.

Tekmovanje mladih glasbenikov je dvostopenjsko, poteka na regijski in državni ravni. Na februarskih predizborih se je na državno raven uvrstilo 738 mladih glasbenikov, starih od 7 do 23 let, ki so razporejeni v sedem starostnih kategorij.

Letos tekmovanje poteka v disciplinah klavir, kljunasta flavta, flavta, klarinet, saksofon, oboa, fagot, diatonična harmonika, petje, komorne skupine s trobili in jazz komorne skupine.

Državno tekmovanje bo potekalo do 18. marca, zaključni koncert izbranih prvonagrajencev in podelitev posebnih nagrad pa bo 22. marca na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.

Kot so zapisali na Zvezi slovenskih glasbenih šol (ZSGŠ), je šolstvo na splošno nujen segment razvoja družbe in vrednot. Razvoj glasbenega šolstva pa je še toliko kompleksnejši, saj je eden pomembnih nosilcev razvoja kulturne identitete naroda. Zato je negovanje in učenje glasbe in plesa na vseh ravneh vzgoje in izobraževanja za družbo nenadomestljivo.

Dodali so, da ima javno glasbeno šolstvo na Slovenskem bogato tradicijo in spomnili, da je v letu 2016, ob praznovanju 200-letnice, predsednik republike ZSGŠ oblikoval s srebrnim redom za zasluge.