c S

Kemijski inštitut v obsežni evropski pobudi za prihodnje tehnologije baterij

26.02.2019 13:32 Ljubljana, 26. februarja (STA) - Svet se bo v prihodnje vse bolj zanašal na shranjevanje energije, zlasti na baterije, zato so se vodilni znanstveniki iz Evrope zbrali v obsežni raziskovalni pobudi Battery 2030+, s katero želijo storiti korak naprej v znanosti in tehnologiji baterij. Projekt, v katerem sodeluje tudi Kemijski inštitut, bo zaživel marca.

V bližnji prihodnosti bomo potrebovali nove generacije zanesljivih, varnih, trajnostnih in cenovno dostopnih baterij. Konkurenca pri razvoju prihodnjih baterijskih tehnologij je že precej močna, vendar še vedno zelo odprta, so v sporočilu za javnosti zapisali v Kemijskem inštitutu. Kot so izpostavili, lahko boljše baterije zmanjšajo ogljični odtis prometnega sektorja, stabilizirajo električno omrežje in še veliko več.

Vizija Battery 2030+ je iznajdba baterij prihodnosti, ki bodo evropski industriji zagotavljale najsodobnejše tehnologije. Baterije so ena od ključnih tehnologij za doseganje temeljitega razogličenja v Evropi, zlasti v prometnem in elektroenergetskem sektorju, so dodali v inštitutu. Prvi projekt Battery 2030+ se začenja marca letos in bo predstavljal temelje za 10-letni obsežen in dolgoročen evropski raziskovalni projekt.

Profesorica anorganske kemije na Univerzi Uppsala na Švedskem Kristina Edström, ki usklajuje projekt, je dejala, da se bodo partnerji spopadli z izzivi izdelave izjemno zmogljivih baterij. "To pomeni vzpostavitev platforme za pospeševanje odkrivanja novih baterijskih materialov z uporabo strojnega učenja in umetne inteligence, predvsem pa osredotočanje na vmesne člene v baterijah, kjer prihaja do reakcij, ki lahko škodujejo življenjski dobi baterije. Razvili bomo pametne funkcionalnosti do ravni baterijskih celic in posebno pozornost posvetili vprašanjem trajnosti," so Edströmovo še povzeli v Kemijskem inštitutu.

v konzorciju Battery 2030+, ki je prejel tudi podporo številnih evropskih in nacionalnih organizacij, poleg Kemijskega inštituta sodeluje še sedem raziskovalnih centrov, pet univerz, tri združenja iz industrije in eno podjetje.