c S

Delodajalci so tisti, ki morajo preverjati verodostojnost diplom

23.02.2019 08:41 Ljubljana, 22. februarja (STA) - Minister za izobraževanje Jernej Pikalo je v odzivu na medijsko razkritje ponarejenih diplom v zdravstvu opozoril, da evidence visokošolskih diplom vodijo univerze oz. visokošolski zavodi. "Pri njih morajo delodajalci preveriti verodostojnost diplom," je dodal.

Ob tem je minister opozoril, da so podatki o diplomantih slovenskih visokošolskih zavodov od leta 2005 dalje tudi v evidenci študentov in diplomantov elektronskega sistema eVŠ.

V januarju je sicer razburjala tudi afera s ponarejenimi diplomami v BiH. Na Facebook profilu ministrstva so tako zapisali, da se pri diplomah, pridobljenih v tujini, v primeru dvoma v verodostojnost ta preverja v državi izvora pri instituciji, ki je listino izdala. Za tuje diplome na področju zdravstva pa velja, da se preverjajo vse, ki so vložene v postopek vrednotenja.

V primeru tujih listin je največ odkritih ponaredkov iz tujine na ravni srednje poklicne izobrazbe. V primerih, ko se potrdi sum v verodostojnost listine, ministrstvo zadevo preda organom pregona, so navedli.

"Področje vrednotenja izobraževanja sicer sodi v pristojnost ENIC-NARIC centra, ki deluje v okviru našega ministrstva. Ta center med drugim zbira in posreduje informacije o slovenskem šolskem sistemu in tujih šolskih sistemih posameznih držav, vodi postopke in izdaja mnenja o izobrazbi v skladu z zakonom o vrednotenju in priznavanju izobraževanja, svetuje posameznikom in institucijam o slovenskem in tujem izobraževanju ipd.," so še navedli.

Mediji so v zadnjih dneh razkrili primer zdravnice s ponarejeno diplomo mariborske medicinske fakultete, ki je opravljala pripravništvo v izolski bolnišnici. Pred mesecem dni pa je medicinsko sestro s ponarejeno diplomo razkrilo tudi vodstvo trboveljske bolnišnice. Danes so mediji razkrili, da gre za isto osebo.