c S

Na Bledu letos največji projekt novega medgeneracijskega centra

20.02.2019 11:23 Bled, 20. februarja (STA) - Blejski občinski svet je na torkovi seji potrdil letošnji proračun. Ta obsega 14,3 milijona evrov prihodkov, pri čemer bo letos kar 2,3 milijona evrov prihodkov prispevala turistična taksa. Občina ima za investicije v tem letu na voljo skoraj šest milijonov evrov. Največji projekt bo izgradnja Medgeneracijskega centra Vezenine.

Kot so sporočili z blejske občine, je komunalno urejanje poslovno stanovanjske cone na Selišah končano in je v pridobivanju uporabnega dovoljenja. Na tem območju, kjer je nekoč delovala tovarna Vezenine Bled, nato pa je bilo vrsto let opuščeno, bo zgrajen tudi novi medgeneracijski center, ki bo največji projekt občine v tem in prihodnjem letu. Letos so zanj v proračunu predvideli 672.000 evrov.

V centru bo prostor za novo knjižnico, za programe Ljudske univerze Radovljica v obliki Medgeneracijskega centra Bled in za dnevni center za oskrbo starejših, ki jo bo izvajal Dom dr. Janka Benedika Radovljica. Za Seliše bo občina dobila tudi evropska sredstva za ozelenitev območja in za muzejsko zbirko v medgeneracijskem centru.

Med letošnji večjimi investicijami občine, ki največji del investicijskega potenciala tudi letos tokrat za ceste, so še vzpostavitev centralnega ogrevanja v Zadružnem domu Ribno, odkup zemljišč in obnova pristana za pletne na Mlinem, novo otroško igrišče pri blejskem vrtcu in ureditev ter ozelenitev parkirišč pri vrtcu ob Seliški cesti. Z evropskimi sredstvi bo podprta otroška didaktična pot, ki bo zaživela okoli jezera in so jo pri turističnem krožku izdelali otroci z blejske osnovne šole.

Po občini bo urejenih 12 novih kolesarskih postajališč. Kot postajališče bo služil tudi eden izmed ohranjenih blejskih kozolcev, ki ga bodo v ta namen prestavili h kolesarski stezi ob severni obvoznici. Poleg tega bosta letos zaživeli še dve izposojevalni koles, in sicer ob Ledeni dvorani in pri Infrastrukturi Bled.