c S

Vršilec dolžnosti glavnega šolskega inšpektorja bo Simon Slokan

14.02.2019 13:33 Ljubljana, 14. februarja (STA) - Vlada je za vršilca dolžnosti glavnega inšpektorja inšpektorata za šolstvo in šport imenovala Simona Slokana. Funkcijo, ki bo trajala največ šest mesecev, bo nastopil v ponedeljek. Decembra so namreč po več odmevnih zadevah, ki so načele ugled vzgoje in izobraževanja, s položaja glavnega inšpektorja razrešili Tomaža Rozmana.

Vlada je 13. decembra lani na predlog ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala s položaja glavnega inšpektorja inšpektorata za šolstvo in šport razrešila Rozmana. Glavni povod je bilo ministrovo nezadovoljstvo z njegovim delom. Kot je pojasnil v obrazložitvi predloga, to ni posledica posamične odločitve v posamičnem primeru, ampak je "tlelo dlje časa".

Pred tem je v javnosti odmevalo kar nekaj zadev, ki so po Pikalovih besedah načenjale ugled sistema vzgoje in izobraževanja. Sicer je Pikalo decembra napovedal, da bodo najprej s pooblastilom imenovali nekoga z ministrstva, v drugi fazi pa poiskali nekoga, ki bo uvedel sistemske spremembe.

Na današnji seji je vlada na mesto generalnega direktorja direktorata za investicije ministrstva za izobraževanje, znanost in šport imenovala Iztoka Žigona. Petleten mandat bo nastopil v petek. Žigon je to funkcijo kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja opravljal že doslej.

Vlada je razrešila dosedanje člane sveta vlade za študentska vprašanja in imenovala nove člane. Svet bo vodil minister za izobraževanje Pikalo. V svetu bodo sodelovali predstavniki ministrstev, univerz in Študentske organizacije Slovenije.