c S

Konec tedna bodo srednje šole in fakultete preplavili bodoči študenti in dijaki

13.02.2019 13:19 Ljubljana/Maribor/Koper/Nova Gorica, 13. februarja (STA) - Srednje šole in fakultete bodo v petek in soboto v znamenju informativnih dnevov, na katerih se bodo bodoči dijaki in študenti seznanili s srednješolskimi in študijskimi programi, ki jih zanimajo. Pri tem jim bodo pomagali kolegi iz študentskih organizacij in dijaške skupnosti.

Na informativnih dnevih se bodo bodoči študenti in dijaki podrobneje seznanili z vpisnimi pogoji, možnostmi in pogoji študija, s poklici oziroma z delom, možnostmi zaposlovanja in nadaljevanja izobraževanja ter z drugimi koristnimi informacijami, pomembnimi za odločanje o šolanju.

Fakultete bodo bodočim brucem vrata odprle v petek ob 10. in 15. uri ter v soboto ob 10. uri. Izjema sta ljubljanski fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo ter za računalništvo in informatiko, ki bosta v petek mlade sprejeli že ob 9. oz. 11. uri.

Na večini srednjih šol pa bodo informativni dnevi v petek potekali ob 9. in 15. uri, v soboto pa ob 9. uri. Na šolah, ki so objavile vabila na informativne dneve, dijakom obljubljajo podrobno predstavitev programov, ogled šole in predstavitev možnosti nadaljevanja šolanja.

Mladim v pomoč študentske in dijaške organizacije, tudi GZS

Tako kot vsako leto bodo bodočim brucem na informativnih dnevih na pomoč priskočile študentske organizacije. Študentska organizacija Univerze (ŠOU) v Ljubljani je pripravila brošuro z vsemi opisanimi ljubljanskimi fakultetami in akademijami, vanjo so vključeni vozni redi vlakov in avtobusov ter zemljevid mestnih avtobusov. V njej so tudi zbrane informacije o družini ŠOU v Ljubljani in njenih storitvah.

Brošure bodo delili na različnih info točkah - glavna železniška postaja, LPP postaje Bavarski dvor, Aškerčeva, Kardeljeva ploščad in Večna pot. Informatorji bodo na voljo tudi z nasveti. Za dijake bo na voljo tudi brezplačna informativna telefonska številka - Študentski telefon 01 438 02 53, vprašanja lahko pošljejo tudi na mail info@sou-lj.si.

Tisti, ki bodo v petek obiskali fakultete mariborske univerze, se bodo lahko po pomoč obrnili na tamkajšnjo študentsko organizacijo, katere člani bodo na voljo pred fakultetami. Informatorji, v prepoznavni modri barvi ter s sloganom Mene vprašaj, bodo delili letake dobrodošlice s pomembnimi datumi in bodoče študente usmerjali do želenih fakultet. Ključne informacije so še na spletni strani ŠOU v Mariboru v Bruc priročniku, dijaki si bodo lahko ogledali tudi spletni zemljevid Študentsko mesto Maribor.

Na rektoratu mariborske univerze pa bodo v petek pripravili že tradicionalni dogodek Ustvari si prihodnost - kaj je dobro vedeti pred izbiro študija?, ki je namenjen bodočim študentom in njihovim staršem, da bi si tako pridobili čim več informacij, povezanih z izbiro študija na univerzi.

Na primorski univerzi pa bodo v petek člani primorske študentske organizacije (ŠOUP) skupaj s predstavniki študentskih svetov fakultet bodočim študentom postregli z različnimi uporabnimi informacijami. V Kariernem centru univerze bodo svetovali dijakom pri izbiri študija oziroma vsem zainteresiranim, ki si želijo študij nadaljevati.

Za pomoč o nadaljnjem izobraževanju pa bodo dijakom in osnovnošolcem na voljo člani dijaških skupnosti. Nabor informacij lahko najdejo tudi na spletnih straneh šol oziroma portalov, kot sta dijaki.info in dijaski.net.

Tik pred informativnimi dnevi na srednjih šolah se je Gospodarska zbornica Slovenije povezala z raperjem Trkajem. Skupaj so ustvarili videospot Znanje je lajf, ki prikazuje množico različnih poklicev in je namenjen mladim, ki se odločajo za nadaljnjo karierno pot.

Brezplačni avtobusni prevozi, okrepljene garniture vlakov

Mariborska univerza bo za bodoče študente v petek poskrbela za brezplačen avtobusni prevoz izpred glavne železniške postaje v Mariboru do fakultet.

Tudi primorska univerza bo dijakom iz oddaljenih krajev letos že osmič zapored zagotovila brezplačen avtobusni prevoz na Primorsko. V petek bodo vozili na relaciji Murska Sobota-Maribor-Celje-Ljubljana-Postojna-Koper-Izola-Portorož in nazaj. Odhod iz Murske Sobote je predviden ob 4. uri, prihod v Portorož pa okrog 10. ure. Povratek na isti relaciji je predviden ob 17. uri iz Portoroža.

Kot vsako leto tudi letos na Slovenskih železnicah pričakujejo, da se bo na informativne dneve z vlakom zapeljalo okoli 10.000 mladih. Zato za petek in soboto napovedujejo okrepljene garniture rednih potniških vlakov. Izrednih vlakov ne bo. Vozne rede lahko preverijo v iskalniku www.slo-zeleznice.si. Mladim priporočajo, da si vozovnico priskrbijo že pred potovanjem, z nakupom preko aplikacije Grem z vlakom, prek spletne strani www.slo-zeleznice.si ali na prodajnih mestih na železniških postajah.

Na ljubljanski avtobusni postaji bodo imeli za nakup ali polnjenje kartice mestnega prometa Urbana odprtih več blagajn kot sicer, tam pa bodo tudi informatorji ŠOU v Ljubljani, ki bodo usmerjali k želenim šolam. Oba dneva bo osnovnošolce do želene šole v Ljubljani brezplačno odpeljal avtobus.

Informacije bo v petek mogoče dobiti tudi v samem potniškem centru LPP na Slovenski cesti 56. Dijakom in študentom, ki ne vedo, kako priti do želenega cilja, na LPP svetujejo ogled spletne strani http://www.lpp.si/kako-do-nas-nacrtovanje-poti-z-lpp.

Dan odprtih vrat tudi v študentskih in dijaških domovih

V okviru informativnih dnevov bodo na univerzah tudi dnevi odprtih vrat študentskih domov, kjer bodo stanovalci bodočim študentom predstavili utrip študentskega življenja in jih povabili na voden ogled študentskih naselij. Dan odprtih vrat bo v petek na sedežu študentskih domov univerz.

Prav tako bo dan odprtih vrat dijaških domov, ki so sicer namenjeni dijakom, a tudi študentom višjih šol, ki zaradi študija na oddaljeni šoli začasno bivajo izven domačega okolja. V dijaških domovih je za prihodnje šolsko leto za novince sicer predvidenih skupaj 2328 mest, lani 2382. Rok za prijavo v dijaški dom pa je 2. april.