c S

Za projekt črnomaljske Osnovne šole Loka dodatna usklajevanja

13.02.2019 09:35 Črnomelj, 13. februarja (STA) - V Črnomlju, kjer si zadnja leta prizadevajo za rešitev prostorske stiske Osnovne šole Loka s približno 500 učenci, ki jo je poškodovala tudi lanska toča, nameravajo porušiti njen stari del in ga na novo zgraditi. Dela bi morda lahko začeli konec leta, pred temi pa jih po usklajevanjih s pristojnim ministrstvom čaka še vnovična preučitev projekta.

Črnomaljski župan Andrej Kavšek je na torkovi novinarski konferenci povedal, da naj bi naložba stala 10 milijonov evrov. Slabo tretjino tega zneska naj bi pokrila občina, ki se bo morala zaradi tega zadolžiti, računajo pa še na denarno podporo Eko sklada in obljubljeno državno pomoč.

Projekt bodo tudi skupaj s pristojnim ministrstvom vnovič preučili oz. ga racionalizirali in jasno razmejili osnovne in nadstandardne rešitve, ki jih bo morala poravnati občina, je dodal.

Občina je sicer za gradnjo omenjene šole pred letom dobila gradbeno dovoljenje, zaradi iskanja dodatnih denarnih virov pa so se nato, da bi tako dobili možnost sofinanciranja Eko sklada, lotili preprojektiranja dokumentacije.

Po močnem neurju s točo junija lani je pomoč pri omenjeni gradnji obljubila takratna vlada in sprejela sklep o sodelovanju pri sanaciji škode.

V Črnomlju so nato po večkratnih usklajevanjih gradbene dokumentacije z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport na črnomaljski upravni enoti v začetku tega meseca vložili zahtevo za izdajo spremenjenega gradbenega dovoljenja, po pridobitvi projektne izvedbene dokumentacije pa morajo v Črnomlju skladno z zahtevo omenjenega ministrstva opraviti še recenzijo projekta.

Na podlagi tako pridobljenega strokovnega mnenja bodo nadaljevali postopke za čimprejšnjo uresničitev naložbe, občina pa pričakuje, da bi morda s prvimi deli začeli decembra oz. konec leta, je napovedal župan.

Ravnateljica Osnovne šole Loka Damjana Vraničar je sicer ob začetku šolskega leta za STA povedala, da so morali zaradi junijske toče, ki je močno poškodovala šolsko streho iz leta 1967, pouk za učence 4. in 5. razreda urediti drugje.

Ker pouk v šestih učilnicah ni možen, so za en oddelek 5. razreda rešitev našli v stavbi za predmetni pouk, dva oddelka 5. razreda imata pouk v bližnji srednji šoli. Največja sprememba je doletela učence 4. razreda, ki jih vozijo v podružnično šolo v Adlešičih, je še dejala.

Po županovih besedah črnomaljsko občino sicer po ureditvi razmer v Osnovni šoli Loka čaka dograditev Osnovne šole Dragatuš.

Gradbeno dovoljenje za to že imajo, tamkajšnja dela pa naj bi končali v dveh do treh letih. Naložba naj bi stala skoraj 2,5 milijona evrov, pri čemer računajo na državno in sofinanciranje Eko sklada. Najstarejši del šole v Dragatušu nameravajo sicer prenoviti in energetsko sanirati, hkrati načrtujejo dograditev učnih prostorov, je še povedal Kavšek.