c S

Z modrimi srci za šolanje mladostnikov iz socialno šibkejših družin

12.02.2019 13:42 Ljubljana, 12. februarja (STA) - V organizaciji Zveze prijateljev mladine Slovenije in podjetja Nivea se je ta teden začela vseslovenska dobrodelna akcija Podarite nam modro srce, ki že 13. leto zapored podeljuje štipendije šolajočim otrokom iz socialno šibkejših družin. Tudi letos bodo učni sklad obogatili za 20.000 evrov, so sporočili organizatorji.

Tako kot v preteklih letih, bodo tudi v letošnji akciji, ki bo potekala vse do 11. marca, otroci v šolah in vrtcih v znak podpore izdelovali modra srca. Razredi in vrtčevske skupine bodo lahko s fotografijami svojih izdelkov sodelovali tudi v nagradni igri, ki bo izžrebancu na šolo pripeljala predstavo čarodeja Sama Sebastiana ter majice organizatorja in medalje ambasadorjem modrih src.

V akciji sodelujejo tudi muzeji, društva in knjižnice po Sloveniji, ki bodo pripravili delavnice, na katerih bodo prav tako izdelovali vezi modrih src.

Akcijo so znova podprli srčni ambasadorji, med katerimi so letos tudi ustanoviteljica Anine zvezdice Ana Lukner Roljić, ustanoviteljica Srečne hiše za otroke Alenka Žumbar Klopčič, učiteljica in gorska reševalka Mojca Odar ter reševalec Robert Sabol.

Akcijo je letos podprl tudi Rok Križan, najmlajši prejemnik državnega priznanja na področju prostovoljstva, ki je ob začetku akcije na Osnovni šoli Antona Martina Slomška na Vrhniki s svojo srčno zgodbo otroke spodbudil, naj prepoznajo stisko drugih in priskočijo na pomoč drugim, kolikor le lahko.

Danes 25-letni mladenič se je na pot izjemno prizadevnega prostovoljca podal, ko mu je bilo komaj 15 let. K temu ga je spodbudila huda bolezen v otroštvu, ko je kar dve leti preživel v bolnišnici, bil odvisen od drugih, ki so mu pomagali pri hrani, hoji, nosili so ga po stopnicah. Takrat je spoznal, kako pomembna je pomoč, ko jo potrebuješ.

V zadnjih desetih letih ves svoj prosti čas namenja aktivnemu prostovoljstvu v številnih zavodih in društvih, kot je Društvo distrofikov Slovenije, ter v Domu upokojencev Vrhnika. Križan priskoči na pomoč v obliki učne in tehnične pomoči, kot spremljevalec na izletih ali seminarjih, ter vselej rad pomaga posameznikom tudi zunaj nevladnih organizacij.

Vrhniški otroci so zelo pozorno prisluhnili njegovim besedam, da se je s prostovoljnim delom naučil bolj ceniti življenje, njegova družina pa da je sedaj večja, kot je bila. "Če le lahko komu pomagam povrniti nasmeh na obraz, sem najsrečnejši," je otrokom povedal Križan, ki jih je hkrati spodbudil, naj bodo pozorni na stisko drugih okrog sebe.