c S

Pikalo gost izobraževalnega seminarja Sviza za sindikalne zaupnike

12.02.2019 07:21 Portorož, 11. februarja (STA) - V Portorožu poteka izobraževalni seminar za sindikalne zaupnice in zaupnike, ki ga organizira Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). Udeležil se ga je tudi minister Jernej Pikalo, ki je v uvodnem delu srečanja poudaril, da bodo v prenovi Bele knjige lahko sodelovali vsi, ki ustvarjajo šolski prostor.

Med najbolj aktualna vprašanja na področju vzgoje in izobraževanja trenutno sodijo vprašanja glede reforme šolstva, priprave nove Bele knjige, ključnih prioritet v letu 2019, prenove kariernega sistema strokovnih delavcev s področja vzgoje in izobraževanja, ureditve delovnega časa učiteljev, nadomestila nadomeščanj, vloge učitelja v družbi, zato je minister za šolstvo, znanost in šport Jernej Pikalo ta vprašanja naslovil že v uvodnem delu srečanja s sindikalnimi zaupniki, so sporočili iz ministrstva.

"Gre za dolgostezen proces, s katerim ne bomo hiteli. Veljavnost Beli knjigi poteče leta 2021 in najprej bomo dali prednost široki družbeni debati, saj je zame Bela knjiga v v prvi vrsti družbeni dogovor kot odgovor na vprašanje, kaj pravzaprav želimo od slovenskega vzgojno-izobraževalnega sistema," je dejal Pikalo.

Kot so zapisali v sporočilu, je Pikalo izpostavil, da se ministrstvo sooča z mnogimi izzivi, od sprememb na področju zakona o izobraževanju otrok s posebnimi potrebami in nove strategije višjega strokovnega izobraževanja do prenove osnovnošolskega programa za odrasle, tudi z vprašanjem razmerja med poklicno in splošno maturo. Po ministrovih besedah je osnova za dober izobraževalni sistem tudi spodbujanje in omogočanje profesionalnega razvoja učitelja, zato naj se karierni razvoj učitelja nikoli ne konča.

Na seminarju je bilo zbranih okrog 340 zaupnikov, ki so razpravljali o vprašanjih s področja ureditve delovnega časa učitelja, ureditve nadomeščanj, spremstva otrok s posebnimi potrebami v povezavi z normativi in standardi v oddelku, sprememb zakona o šolski inšpekciji in o anonimnih prijavah ter tudi o delu svetovalnih delavcev, navajajo v sporočilu.