c S

Dogajanje na političnem prizorišču danes v znamenju financiranja šolstva

05.02.2019 07:53 Ljubljana, 05. februarja (STA) - Dogajanje na političnem prizorišču bo danes v znamenju financiranja šolstva. Začelo se bo z dopoldanskim posvetom pri predsedniku republike o "odgovornosti države za ustanavljanje, delovanje in spremljanje izvajanja programa zasebnih osnovnih šol", končalo pa v DZ, kjer bo odbor za izobraževanje razpravljal o predlogu rebalansa proračuna 2019.

Predsednik republike Borut Pahor je posvet sklical s ciljem soočiti in zbližati različne poglede na umeščenost zasebnih šol v sistemu vzgoje in izobraževanja, pri čemer ima posvet "večjo ambicijo od te, da se osredotoči zgolj na vprašanje uveljavitve zavezujoče odločbe ustavnega sodišča iz leta 2014" glede financiranja javnih programov v zasebnih osnovnih šolah, so navedli v predsednikovem uradu.

Na posvetu bodo med drugim sodelovali dva nekdanja in zdajšnji minister za izobraževanje Slavko Gaber, Maja Makovec Brenčič in Jernej Pikalo, predstavniki zasebnih šol Roman Globokar, Iztok Kordiš in Ivan Štuhec ter predstavnika dveh šolskih iniciativ Jožica Frigelj in Miha Skubic.

Posvetu pri Pahorju bo sledil posvet o javnem šolstvu, ki ga pripravlja Mladi forum SD. Na njem bodo med drugim sodelovali predsednik SD Dejan Židan, minister za izobraževanje Pikalo in glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj.

Dan v znamenju teme o financiranju šolstva bo zaokrožila seja odbora DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino, na kateri bo odbor obravnaval predlog rebalansa letošnjega proračuna. Po prvih informacijah je do največjih sprememb prišlo pri sredstvih za znanstveno in raziskovalno dejavnost, ki naj bi jih z rebalansom povečali za 24,4 milijona evrov oziroma za 12,7 odstotka glede na lanski proračun.