c S

Učenci bodo drugič v tem šolskem letu v šolske klopi sedli v soboto

02.02.2019 07:49 Ljubljana, 02. februarja (STA) - Učenci bodo danes že drugič v tem šolskem letu v šolske klopi sedli v soboto. V soboto, 29. septembra, so nadomeščali pouk, ki je odpadel 24. decembra, danes bodo imeli pouk zato, da se zagotovi zadostno število dni pouka, ki jih predpisujeta zakon in pravilnik o šolskem koledarju.

Zakon o osnovni šoli in pravilnik o šolskem koledarju za osnovne šole namreč določata, da pouk v šolskem letu traja največ 38 tednov po pet dni v tednu, vendar ne manj kot skupno 189 dni. Ker v letošnjem šolskem letu glede na veliko število praznikov, ki padejo sredi tedna, te določbe ni mogoče izpolniti, mora en dan pouka dodatno potekati v soboto.

Šole se sicer različno odločajo, kako bodo izkoristile delovno soboto. Ponekod bodo imeli pouk, marsikje pa športni, kulturni ali tehniški dan.

Osnovnošolci in učitelji bodo v šolske klopi v soboto naslednjič, pa tudi zadnjič v tem šolskem letu, sedli v soboto, 11. maja, ko bodo nadomeščali prosti petek, 3. maja.

V srednjih šolah pa so v petek začeli z zimskim rokom zaključnih izpitov in zimskim rokom dopolnilnih izpitov med šolskim letom za dijake in občane. Zaključni izpit kandidati opravljajo ob zaključku izobraževalnih programov nižjega ali srednjega poklicnega izobraževanja, z njim pa si pridobijo naziv poklicne izobrazbe, za katero so se šolali.