c S

Z izpitom iz materinščine se začenja zimski rok poklicne mature

01.02.2019 07:58 Ljubljana, 01. februarja (STA) - S pisnim izpitom iz slovenščine oziroma italijanščine ali madžarščine na dvojezičnih območjih, se danes začenja zimski rok poklicne mature. Izpit iz drugega predmeta bodo kandidati opravljali v ponedeljek. K zimskemu roku poklicne mature se je prijavilo 1311 kandidatov iz 128 srednjih šol in organizacij za izobraževanje odraslih.

Pisni izpit iz tretjega predmeta poklicne mature, in sicer iz matematike ali tujega jezika ali pisni izpit iz drugega jezika bodo kandidati opravljali v torek. Ustni izpiti in izpiti iz četrtega predmeta poklicne mature pa bodo med 6. in 15. februarjem, so sporočili iz Državnega izpitnega centra.

Šole bodo kandidate seznanile z uspehom na zimskem izpitnem roku poklicne mature 4. marca.

Poklicno maturo lahko opravljajo vsi, ki so uspešno končali 4. letnik srednjega strokovnega izobraževanja, 2. letnik poklicno-tehniškega izobraževanja, 4. letnik gimnazije (in so hkrati opravili poklicni tečaj), in pa tisti, ki so opravili mojstrski izpit.

Z opravljeno poklicno maturo kandidat pridobi srednjo strokovno izobrazbo. Tak kandidat lahko študij nadaljuje na višjih in visokih strokovnih šolah. Če pa želi nadaljevati študij na univerzi, mora opraviti še izpit iz posameznega predmeta splošne mature. Vpisa na univerzitetni študij z opravljeno poklicno maturo sicer ne omogočajo vsi univerzitetni študijski programi, ga pa omogoča velika večina.

Lani se je k zimskemu roku poklicne mature prijavilo 1432 kandidatov iz 128 srednjih šol in organizacij za izobraževanje odraslih.