c S

Bruselj za zaščito študentov Erasmusa v primeru brexita brez dogovora

30.01.2019 15:17 Bruselj, 30. januarja (STA) - Evropska komisija je danes sprejela nov sveženj ukrepov za primer brexita brez dogovora, ki naj bi zaščitili študente v okviru programa Erasmus ter zagotovili nadaljnje usklajevanje sistemov socialne varnosti in izplačevanje evropskih sredstev britanskim upravičencem, če bo Britanija spoštovala svoje finančne obveznosti v okviru proračuna EU.

Sprejeti ukrepi naj bi v primeru brexita brez dogovora zaščitili mlade, ki bodo 30. marca na študentski izmenjavi v okviru programa Erasmus+, tako da bodo lahko končali svoje bivanje in da bodo zagotovo prejeli predvidena finančna sredstva.

Trenutno je v Združenem kraljestvu v okviru Erasmusa 14.000 mladih iz preostalih 27 članic unije, v 27 članicah unije pa 7000 britanskih študentov, pojasnjujejo v Bruslju.

Zagotovili naj bi tudi, da bodo organi članic EU pri izračunu prejemkov socialne varnosti, kot so pokojnine, še naprej upoštevali zavarovalne dobe, obdobja (samo)zaposlitve ali prebivanja v Združenem kraljestvu pred izstopom.

Na primer, če je državljan iz katere koli od 27 članic EU pred brexitom deset let delal v Združenem kraljestvu, se to obdobje mora upoštevati pri izračunu njegovih pokojninskih pravic v državi, kjer se upokoji.

Ne zajema pa današnji predlog pravic, pridobljenih po 29. marcu 2019, načela izplačevanja socialnih dajatev v tujino in nadaljnjega zagotavljanja storitev v primeru bolezni.

Tretji ukrep pa naj bi zagotovil, da bodo britanski upravičenci do sredstev iz proračuna EU še naprej prejemali plačila v okviru svojih obstoječih pogodb - pod pogojem, da Združeno kraljestvo še naprej spoštuje svoje finančne obveznosti v okviru proračuna EU.

V okviru priprav na izstop brez dogovora je komisija do zdaj pripravila 18 zakonodajnih predlogov. Po zavrnitvi ločitvenega sporazuma v britanskem parlamentu je začela tudi obiskovati 27 članic EU, da bi preverila njihovo pripravljenost na črn scenarij.

Prav tako je komisija doslej objavila 88 obvestil o pripravljenosti za posamezne sektorje, da bi javnost obvestila o posledicah izstopa Združenega kraljestva v primeru brexita brez dogovora.

Če bo ločitveni sporazum ratificiran pred 30. marcem letos, se bo pravo EU za Združeno kraljestvo prenehalo uporabljati 1. januarja 2021 oziroma po izteku predvidenega prehodnega obdobja, ki ga je sicer mogoče podaljšati za največ dve leti.

Če ločitveni ali izstopni sporazum ne bo ratificiran pred 30. marcem, pa se bo pravo EU za Združeno kraljestvo prenehalo uporabljati takoj. To je scenarij brez dogovora ali scenarij neurejenega izstopa.