c S

V Sloveniji na izpopolnjevanju učiteljice slovenščine iz prekomorskih držav

30.01.2019 13:15 Ljubljana, 30. januarja (STA) - Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu in ministrstvo za izobraževanje sta v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo tudi letos pripravila strokovno izpopolnjevanje za učiteljice in učitelje sobotnih šol slovenščine in drugih predmetov v slovenščini iz prekomorskih držav. Seminarja se udeležuje 17 učiteljic iz Argentine, Kanade, Egipta in Avstralije.

Na seminarju, ki se je začel 23. januarja in bo potekal do petka, so učiteljice med drugim spoznale rabo spletnih portalov pri pouku slovenščine in se seznanile z metodami za poučevanje slovenščine kot drugega in tujega jezika ter s sodobnimi didaktičnimi gradivi, so sporočili iz Zavoda RS za šolstvo.

V sklopu seminarja so učiteljice tudi obiskale vrtec Ringaraja in osnovno šolo Otona Župančiča v italijanski Gorici, kjer so sodelovale pri pouku ter si izmenjale mnenja, poglede in izkušnje z učitelji.

V drugem tednu seminarja, ki poteka v Ljubljani, se udeleženke seznanjajo s potekom pouka v okviru dopolnilnega pouka slovenščine v evropskih državah in krepijo znanje o slovničnih strukturah. Predstavili jim bodo knjižne novosti in sodobno slovensko književnost, prav tako bodo pridobile spretnosti za vključevanje slovenskega ljudskega izročila in gledaliških prvin v pouk.

Zavod RS za šolstvo je pri pripravi programa upošteval jezikovno znanje, izobrazbo, pedagoške izkušnje ter konkretne potrebe učiteljic pri delu v razredu in v slovenski skupnosti, so še navedli v zavodu.