c S

Ravnateljici izolske osnovne šole očitki o mobingu

30.01.2019 10:47 Izola, 30. januarja (STA) - Na Simono Angelini, ravnateljico osnovne šole z italijanskim učnim jezikom Dante Alighieri iz Izole, letijo očitki o mobingu, nepotizmu in neustreznem komuniciranju s starši. Angelinijeva očitke iz anonimnega pisma zavrača kot polne izmišljotin, svet zavoda pa medtem napoveduje pripravo predloga za razrešitev ravnateljice.

Anonimno pismo kroži od lanske jeseni. V njem se Angelinijevi očita mobing nad zaposlenimi, nepotizem, neustrezno zaposlovanje, neustrezno komuniciranje s starši in učenci ter netransparentno delovanje, je za STA povzela predsednica sveta šole Evelin Kolarec Radovac.

Pri tem je inšpektorat za delo dejansko tudi ugotovil, da je ravnateljica zaposlila svojo hčer namesto drugega kandidata, zaradi česar je šola plačala globo, je pojasnila predsednica sveta zavoda in dodala, da od bivših zaposlenih in staršev še vedno prejema pisma z opisi neprijetnih dogodkov, ki naj bi jih zakrivila ravnateljica.

Angelinijeva je po drugi strani za STA poudarila, da je v anonimki "polno izmišljenih situacij in ravnanj, ki so tam z očitnim namenom blatenja mene kot ravnateljice in še nekaterih drugih sodelavk". Ob tem je zavrnila, da bi izvajal mobing, "želim in zahtevam pa, da vsak zaposleni v zavodu opravi svoje delo kvalitetno". Kot je dodala, ne na šoli ne v vrtcu, ki sodi pod okrilje osnovne šole, ni bila vložena niti ena prijava mobinga.

Delo v zavodu, ki ga kot ravnateljica vodi že 12. leto, po njenih besedah poteka nemoteno, tako poteka tudi njena komunikacija z zaposlenimi in starši.

Glede zaposlitve hčere pa je Angelinijeva pojasnila, da je ta kandidirala za prosto delovno mesto v vrtcu za šolsko leto 2016/17, sama pa se je iz postopka zaposlitve izločila. Postopek izbora je vodila takratna vodja vrtca, ki je tudi sklenila pogodbo o zaposlitvi, v komisiji pa sta bili tudi šolska sindikalna zaupnica in ena vzgojiteljica. Hči sicer že dve leti ni več zaposlena na šoli.

Svet zavoda je sicer želel zadeve podrobneje raziskati tudi z najemom zunanje pravne pomoči, saj v svetu zavoda ni pravnikov. V ta namen so se najprej obrnili na ravnateljico, ki jim je to možnost zavrnila, pravi Kolarec Radovčeva. Obrnili so se tudi na občino, pri čemer še čakajo na uradni odgovor.

"Definitivno se nismo ustavili in, v kolikor bo potrebno, bomo določeni člani sveta zavoda z lastnimi sredstvi pač prišli do pravne pomoči," še napoveduje predsednica sveta zavoda.

Angelinijeva pa poudarja, da svet zavoda posebnega odvetnika, ki ni odvetnik šole in bi nudil odvetniške in svetovalne storitve izključno svetu šole. O najemu posebnega odvetnika za svet šole je za pravno mnenje povprašala tudi na ministrstvu, kjer so ji odgovorili, da ta zahteva sveta zanjo ni zavezujoča.

Po poročanju Primorskih novic župan Danilo Markočič sicer čaka na ugotovitve šolskih inšpektorjev. Po informacijah časnika so se na inšpektorje obrnili zaposleni, inšpektorji pa so izredni nadzor že opravili in ugotovili, da je "v šoli porušen tako pedagoški mir kot tudi zaupanje v delo na relaciji med starši in sodelovanje med deležniki v svetu zavoda".

Zadeva sicer utegni romati še na občinski svet, ki bo sicer zasedal na redni seji že v četrtek. Predsednica sveta zavoda je namreč navedla, da imajo podporo občinskega svetnika Levice in liste Mef in Izolani, ki šteje tri svetnike.