c S

Zahtevek države za vrnitev 781.000 evrov izplačanega dodatka za stalno pripravljenost v ponovno sojenje

24.01.2019 14:09 Ljubljana, 24. januarja (STA) - Višje sodišče je po pritožbi Univerze v Ljubljani razveljavilo odločitev okrožnega sodišča, da mora univerza državi vrniti nekaj manj kot 781.000 evrov, ki so jih fakultete izplačale kot dodatek za stalno pripravljenost, in zadevo poslalo v ponovno sojenje. Glavna obravnava na okrožnem sodišču je razpisana za 15. marec.

Kot so za STA pojasnili na Državnem odvetništvu RS, je višje sodišče ugotovilo, da je med pravdnima strankama sporna pravna podlaga zahtevka za plačilo neupravičeno izplačanih dodatkov za stalno pripravljenost zaposlenim. "Zato višje sodišče od okrožnega terja, da se jasno in pravilno opredeli do pravne podlage. Od odgovora na vprašanje, kaj je v konkretnem primeru temelj zahtevka za vrnitev prejetih sredstev iz vira ministrstva za izobraževanje, znanost in šport tožeči stranki, je odvisna tudi relevantnost ugovorov, ki jih je podala tožena stranka proti zahtevku," so povzeli odločitev sodišča.

Inšpektorat za javni sektor je namreč leta 2015 opravil nadzor nad poslovanjem 11 fakultet Univerze v Ljubljani, pri tem pa pri devetih ugotovil, da so predvsem vodilnim nezakonito izplačevale dodatek za stalno pripravljenost.

Ministrstvo za izobraževanje je v zvezi s tem ocenilo, da so bila sredstva ministrstva izplačana nenamensko, zato od univerze zahteva, da jih vrne v proračun. Tožbeni zahtevek v višini nekaj manj kot 781.000 evrov se nanaša na izplačevanje dodatka za stalno pripravljenost v letih od 2012 do 2015, in sicer za del, kjer so fakultete denar izplačale iz vira ministrstva, ne pa tudi za del, ki je bil izplačal iz drugih virov.

Okrožno sodišče v Ljubljani je poleti 2017 odločilo, da mora univerza državi omenjenih 781.000 evrov vrniti, saj da je bil denar porabljen nenamensko. Po pritožbi je višje sodišče zdaj takšno odločitev razveljavilo, zadeva pa se vrača v ponovno sojenje.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani je sicer ravno danes steklo sojenje zoper nekatere dekane in prodekane, ki so izplačevali oziroma prejemali dodatek. Na zatožni klopi so se znašli nekdanji dekan ekonomske fakultete Dušan Mramor, zdajšnja dekanja Metka Tekavčič in nekdanja prodekanja Polona Domadenik, ki krivde niso priznali. V zadevi je obtožena tudi nekdanja prodekanja Mojca Indihar Štemberger, ki se današnjega predobravnavnega naroka ni udeležila, je pa preko svojega zagovornika sporočila, da krivde ne priznava.

Tožilstvo obdolžene bremeni zlorabe uradnega položaja in pridobitve protipravne premoženjske koristi pri tem. Mramor je po koncu naroka v izjavi za medije izrazil prepričanje, da so delali zakonito ter da so s svojo visoko odzivnostjo stalno pripravljenost več kot oddelali.