c S

Ob mednarodnem dnevu izobraževanja opozorila o nujni dostopnosti izobraževanja vsem

24.01.2019 13:17 Ljubljana, 24. januarja (STA) - V Sloveniji sledimo priporočilom Unesca, saj na vseh ravneh zagotavljamo vsem dostopno, vključujoče in kakovostno izobraževanje, so ob mednarodnem dnevu izobraževanja zapisali na ministrstvu za izobraževanje. Javno šolstvo je usmerjeno v dvig kakovosti vseh stopenj izobraževanja ob ohranjanju brezplačnega javnega izobraževanja, so poudarili.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so ob današnjem mednarodnem dnevu izobraževanja na spletni strani izpostavili, da se zavzemajo, da sta vzgoja in izobraževanje enakovredna ter pod enakimi pogoji dostopna vsem.

Kot so navedli, bodo tudi v prihodnje ustvarjali "kakovostne, pravične, spodbudne in inkluzivne učno-izobraževalne sredine, v katerih lahko vsakdo,ne glede na osebne oziroma socialne okoliščine, razvija svoje potenciale ter se uspešno vključuje v lokalno, nacionalno in mednarodno okolje".

Naložba v znanje je naložba v prihodnost in razvoj družbe kot celote, pa tudi slehernega posameznika, zato se bodo na ministrstvu, kot so izpostavili, še naprej zavzemali tudi za dvig proračunskih sredstev na področju izobraževanja in znanosti.

Generalna skupščina ZN je decembra lani razglasila 24. januar za mednarodni dan izobraževanja. Generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay je ob tem dnevu izpostavila pomen vključujočega in kakovostnega izobraževanja, ki mora biti dostopno vsem. Vlade je pozvala k vlaganju izdatnih sredstev v izobraževanje, saj le to vodi k odpravljanju neenakosti in izključenosti.