c S

90 let delovanja Vrtca Litija

24.01.2019 10:58 Litija, 24. januarja (STA) - V Vrtcu Litija bodo danes s slavnostno akademijo obeležili 90-letnico predšolske vzgoje. Na njej se bodo predstavili zaposleni v vrtcu, na ogled bosta dve razstavi, podelili pa bodo tudi zahvalne plakete za več kot 30-letno delo v vrtcu.

Na prireditvi bodo spregovorili tudi župan občine Litija Franc Rokavec, direktor zavoda za šolstvo Vinko Logaj ter direktorica direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo Jolanda Lazar.

Edini samostojen vrtec v občini v devetih enotah na desetih lokacijah obiskuje 630 otrok, kar je po besedah ravnateljice vrtca Liljane Plaskan več kot 80 odstotkov predšolskih otrok v občini. Kot je povedala, na občini načrtujejo gradnjo nove enote vrtca. Na občini Litija niso mogli potrditi, da se bo gradnja začela letos. Trenutno si prizadevajo, da bi enoto lahko zgradili v javno-zasebnem partnerstvu, je za STA dejala direktorica občinske uprave Meta Ponebšek.

Vrtec je leta 1929 ustanovila na Dunaju izučena vzgojiteljica Franja Potokar. V prvem letu ga je obiskovalo 50 otrok, število je do druge svetovne vojne raslo. Med vojno vrtec ni deloval, po njej pa se je širil po krajevnih skupnostih v občini, s tem pa je raslo tudi število otrok, ki so ga obiskovali, je povedala ravnateljica. "V zadnjih letih trend rojstev narašča. Mi smo v preteklih desetih letih odprli sedem novih oddelkov," je dodala.

V vrtcu ob jubileju načrtujejo še več drugih aktivnosti skozi vse leto, med drugim bodo aprila pripravili prireditev ob dnevu vrtca, v katero bodo vključeni vsi otroci iz vseh enot, septembra pa za otroke pripravljajo ulični festival.