c S

Univerze zaradi višjih plač v javnem sektorju pričakujejo več denarja od države

20.01.2019 08:53 Vipava, 18. januarja (STA) - Rektorji so na današnji seji rektorske konference spregovorili predvsem o letošnjem financiranju univerz in raziskovalnega dela. Ugotovili so, da mora biti v rebalansu državnega proračuna za univerze več denarja, saj so se stroški povečali.

Rektorji so gostili tudi državnega sekretarja z ministrstva za izobraževanje Jerneja Štromajerja, ki jim je predstavil kratkoročni plan dela ministrstva in prioritete. Ministrstvo si je kot prvo prioriteto zastavilo sprejem zakona o raziskovalni dejavnosti, ki je že v precejšnji meri usklajen in bi lahko bil v kratkem sprejet.

Drugo prioriteto prinaša novela zakona o visokem šolstvu, kjer naj bi reševali le najnujnejše stvari, predvsem definicijo javne službe. Proti koncu mandata te vlade pa pričakujejo začetek priprave novega zakona o visokem šolstvu.

"Ministrstvo pa opozarja tudi na to, da se leta 2020 zaključita obe nacionalni strategiji, za znanost in za visoko šolstvo. Zato bo potrebno začeti pripravljati nove strategije in nove elemente za te strategije," je povedal gostitelj rektorske konference, rektor Univerze v Novi Gorici Danilo Zavrtanik.

V strateških dokumentih je bilo predvideno, da se v času veljavnosti nacionalne strategije visokega šolstva delež za visoko šolstvo dvigne na odstotek BDP, vendar se to doslej ni še zgodilo. Vendar pa rektorji pričakujejo, da bodo slovenske univerze vendarle dobile nekoliko več denarja z novim rebalansom državnega proračuna.

"Seveda bo moralo priti do rebalansa, saj je bil letošnji državni proračun sprejet že leta 2017 in vmes so se razmere spremenile. Zahteve sindikatov po višjih plačah prinašajo dodatne stroške na univerze, ki jih mora pač država pokriti," je še dejal Zavrtanik. Vse štiri univerze, vključene v rektorsko konferenco, zato pričakujejo, da bo vlada pripravila ustrezen rebalans in da bo področje visokega šolstva in znanosti dobilo denar, ki bi mu moral pripadati.

Rektor ljubljanske univerze Igor Papič pa je povedal, da bodo v prihodnjih mesecih poskušali rešiti še eno večletno težavo. Gre za plačevanje zdravstvenim ustanovam, da v njih sprejmejo in izvajajo obvezno prakso študentov medicinskih fakultet.

"Naša želja je, da bi že kmalu organizirali skupni sestanek z ministrstvi za izobraževanje, zdravje in delo. Gre namreč za neurejeno plačevanje obvezne prakse s strani visokošolskih zavodov," je po zaključeni seji za STA povedal Papič. Kdaj bo do sestanka prišlo, rektor ni vedel povedati.