c S

Mladi pozivajo vlado k reševanju njihovega stanovanjskega vprašanja

18.01.2019 12:38 Ljubljana, 18. januarja (STA) - Mladinski svet Slovenije ter študentska in dijaška organizacija opozarjajo vlado na stanovanjsko vprašanje, s katerim se srečujejo mladi. Objavljene prednostne naloge za delo vlade v letu 2019 ga ne omenjajo, so zapisali.

Nedavno objavljene prioritete vlade v letu 2019 ne vključujejo nekaterih zadev, ki so ključne za sedanjost in prihodnost mladih, izpostavljajo Mladinski svet Slovenije, Študentska organizacija Slovenije in Dijaška organizacija Slovenije v današnjem odzivu na objavljene prioritete, ki so ga naslovili na vlado.

Predvsem pogrešajo jasno stališče in vizijo dela pri reševanju stanovanjske problematike. Mlade in tudi nekoliko starejše generacije po njihovem opozorilu v primerjavi s prejšnjimi generacijami veliko težje pridejo do stanovanj. "Stanovanjski položaj mladih je skorajda povsem odvisen od naših staršev, kar je za nas nesprejemljivo, saj to pomeni, da imajo dostop do stanovanj predvsem tisti, ki prihajajo iz premožnejšega okolja," so poudarili.

Povprečen mlad človek, ki živi od lastnega dela, si po njihovih besedah pogosto ne more privoščiti niti najema sobe, kaj šele najema stanovanja ali nakupa oz. stanovanjskega posojila. Prav tako si vse več mladih težje privošči bivanje v mestih, kjer se izobražujejo, so dodali.

Mladi in njihovo osamosvajanje bi morali biti prednostna naloga te vlade in naslavljanje stanovanjske problematike je pri tem ključno, so zapisali. Glede na to predsednika vlade Marjana Šarca, ministrice in ministre pozivajo, da tudi temu področju namenijo posebno skrb.

Menijo, da je treba reševanju stanovanjske problematike tako za gradnjo kot druge spodbude nameniti precej več proračunskih sredstev. Prav tako je treba nameniti proračunska sredstva za gradnjo študentskih domov, povečati fond javnih najemnih stanovanj, še posebej neprofitnih najemniških stanovanj za mlade, in graditi javne študentske domove zlasti tam, kjer je potreba po njih največja.

Nadalje je treba po njihovem pozivu preprečiti oddajo stanovanj na črno, zapolniti prazna javna in zasebna stanovanja denimo z obdavčitvijo praznih in z davčno razbremenitvijo tistih v urejenem najemu. Treba bi bilo tudi regulirati in omejiti oddajanje stanovanj preko AirBnB in drugih platform in povečati varnost najemnih razmerij s prenovo stanovanjske zakonodaje, menijo.

Poleg tega je treba znova uvesti ugodna posojila za mlade družine in spodbujati stanovanjske zadruge oz. kooperative, so našteli.

V Sloveniji po mednarodni raziskavi Evroštudent večina oz. 48 odstotkov študentov živi doma s starši oz. pri sorodnikih, 19 odstotkov pa jih je v študentskih domovih oziroma sobah.