c S

Univerza na Primorskem državi vrnila skoraj 700.000 evrov

15.01.2019 07:28 Ljubljana/Koper, 14. januarja (STA) - Univerza na Primorskem (UP) je po maratonski pravni bitki državi vrnila 696.000 evrov za nenamensko porabljeni denar pri gradnji kampusov Livada in Sonce. Od tega je bilo kar za 255.000 evrov obresti, danes poroča časnik Dnevnik. Pri tem se postavlja vprašanje, ali se za te namene porablja sredstva za izvajanje študijske dejavnosti.

Poleg skoraj 700.000 evrov, ki jih je UP oktobra lani vrnila državi, je treba sicer upoštevati še sodne stroške, ki v znesek niso zajeti, je opozoril Dnevnik.

Vračilo 441.750 evrov, brez zamudnih obresti, je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport od univerze terjalo že aprila 2013. Na podlagi nadzora porabe proračunskih sredstev na kraju samem so namreč ugotovili, da določenih del niso izvedli v skladu s pogodbo oziroma da so denar porabljali nenamensko. Rektor Dragan Marušič se je na ugotovitve ministrstva požvižgal, zato ga je to tožilo in tožbo tudi dobilo, je spomnil časnik.

Da mora univerza vrniti neupravičeno porabljena sredstva, je višje sodišče pravnomočno odločilo septembra lani. UP je glavnico in obresti konec oktobra poravnala, toda dan pred božičem je na vrhovno sodišče vložila revizijo, o kateri sodišče še odloča.

Dnevnik je univerzo ob tem zaprosil za pojasnilo, iz katerega vira je v proračun vrnila skoraj 700.000 evrov glede na to, da je rektor ves čas vztrajal, da vira za to ni, odgovore pa naj bi dobili danes. Kot je navedel časnik, na ministrstvu sumijo, da univerza za te namene porablja sredstva za izvajanje študijske dejavnosti.

Na univerzi so kasneje pojasnili, da je bila univerza pri zaključevanju investicije kampusa Livade uspešnejša pri pridobivanju evropskih sredstev od prvotnega načrtovanja. Zato je lahko v letu 2015 na investiciji ustvarila rezervacije proračunskih sredstev v višini 694.917,84 evrov. Ta sredstva, ki bi jih bilo v vsakem primeru potrebno vrniti v državni proračun, saj investicija ne more biti dvojno financirana, je univerza zaradi odločitve sodišča vrnila že zdaj.

Sklep ministrstva o nenamenski rabi 441.750 evrov, na osnovi katerega je bila izdana sodba sodišča, sloni na 4. členu pogodbe med ministrstvom in univerzo, ki sta jo 4. maja 2011 podpisala tedanji minister Gregor Golobič in tedanji rektor univerze Rado Bohinc. Za ta člen je računsko sodišče ugotovilo, da je nezakonit, so zapisali na univerzi in poudarili, da univerza ne porablja sredstev, namenjenih za študijsko dejavnost.