c S

Celjska občina v gradnjo prizidka k Osnovni šoli Hudinja

14.01.2019 07:09 Celje, 13. januarja (STA) - Celjska občina je začela postopke za izgradnjo prizidka k Osnovni šoli (OŠ) Hudinja, kjer se soočajo s prostorsko stisko. Gradnja prizidka, ki se bo začela v drugi polovici leta, je ocenjena na 1,8 milijona evrov, so za STA povedali na občini.

Predvidoma bo prizidek, v katerem bodo uredili 12 učilnic s spremljajočimi prostori, dokončno zgrajen v naslednjem letu.

Glede II. OŠ Celje, kjer so prav tako v prostorski stiski, pa so na občini pojasnili, da bo šola v naslednjih letih pridobila prizidek v dveh etažah, ki bo v pritličju obsegal manjšo telovadnico s spremljajočimi prostori in učilnice v nadstropju.

Zaradi aktiviranja gradbenega dovoljenja so že izvedli gradbena dela na povezovalni rampi med starim delom šole in novim prizidkom. Nadaljevanje del načrtujejo po zaključku izgradnje prizidka k OŠ Hudinja, so navedli na celjski občini.

Ravnatelj II. OŠ Celje Igor Topole je za STA povedal, da je na šoli 491 učencev in s prostori komaj shajajo. Po njegovih besedah je verjetno šola v samem vrhu slovenskih šol po številu učencev na oddelek.

"Ta trenutek še zmoremo sestaviti pouk, problem bo čez tri leta, ko pridejo trije tretji razredi v šesti razred na predmetno stopnjo. Poleg tega lahko vpišemo samo dva oddelka prvega razreda, na spisku pa bomo imeli preko 70 prvošolčkov," je opozoril Topole.

II. OŠ Celje je bila zgrajena za dva oddelka posameznih razredov na izmeno. To pa je bilo v času osemletnega šolanja, ko je potekal dvoizmenski pouk.

Število učencev na OŠ Hudinja narašča že od leta 2004, zato nujno potrebujejo nove učilnice. Hudinjska šola je bila zgrajena za 400 učencev, zdaj jih imajo sto več. V prizidku so predvideni pritličje in dve nadstropji, v vsaki etaži bodo po štiri nove učilnice.

II. OŠ Celje je bila dograjena leta 1974, v šolskem letu 1999/2000 pa so bili med prvimi v Sloveniji, ki so začele uvajanje devetletne osnovne šole.