c S

Odbor za izobraževanje sprejel spremembe odloka o preoblikovanju ljubljanske univerze

11.01.2019 07:13 Ljubljana, 10. januarja (STA) - Odbor DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino je na seji med drugim sprejel spremembe odloka o preoblikovanju ljubljanske univerze, ki se nanašajo na dodatna študijska področja posameznih članic. Ob tem se je razvnela burna razprava zaradi izobraževanja učiteljev na teološki fakulteti. Levica je zahtevala umik točke, kar odbor ni sprejel.

Že na začetku seje ob sprejemanju dnevnega reda je Levica zahtevala umik te točke z dnevnega reda, ker ljubljanska teološka fakulteta po navedbah Mihe Kordiša želi razširiti svoja študijska področja z izobraževalnimi vedami in izobraževanjem učiteljev, čemur v Levici odločno nasprotujejo.

Izobraževanje in usposabljanje učiteljev v okviru univerze po njegovih besedah že obstaja na način laičnega, sekularnega izobraževanja, kar po Kordiševem mnenju zagotovo ni nekaj, "kamor bi se lahko naselila teološka fakulteta". Ob tem je spomnil, da so enako pobudo imeli že v prejšnjem mandatu DZ. Tedaj so skupaj s takratno koalicijo to točko po njegovih navedbah uspešno umaknili z dnevnega reda.

Teološka fakulteta deluje kot izpostava Katoliške cerkve in izobražuje učitelje, ki bodo poučevali v javnih šolah, je dejal Kordiš. Pri tem je citiral nekdanjega dekana teološke fakultete Christian Gostečnika, "da izobražujejo bodoče duhovnike, ki bodo evangelizirali ta svet".

Na to sta se odzvala državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Jernej Štromajer in prorektorica ljubljanske univerze Barbara Novak. Prvi je zatrdil, da gre odlok v smeri laičnega in sekularnega šolstva in da omenjena študijska področja fakulteti ne dodaja, ampak samo prenaša obstoječe stanje v odlok. Ustanovitelj teološke fakultete je država in ne cerkev, je odgovoril Kordišu in dodal, da je vlada univerzi dala soglasje k dodatnim področjem 29. marca 2012.

"Brez spremembe zakonodaje vsak poseg pomeni poseg v avtonomijo univerze," je bila jasna prorektorica univerze Novakova.

Za Jožefa Horvata (NSi) je nasprotovanje izobraževanju učiteljev na teološki fakulteti ideološko. Tudi Milan Brglez (SD) je ocenil, da so člani odbora pri tej točki "v ideološkem boju". Kordiš je nato pozval poslance, naj sprejmejo dopolnilo Levice, ki iz odloka črta teološko fakulteto, s čimer bi po njegovih besedah sanirali "stanje vdora cerkve v slovenski javnoizobraževalni sistem".

To je bilo preveč tudi za Ljudmilo Novak (NSi), ki je ta Kordišev "poziv" poslancem označila za nasilje nad demokracijo v parlamentu.

Odbor je tudi podprl predlog novele zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti, ki se nanaša na implementacijo evropske direktive z 11. maja 2016 o pogojih za vstop in prebivanje državljanov tretjih držav za namene raziskovanja, študija, opravljanja pripravništva, prostovoljstva, izmenjave učencev ali izobraževalnih projektov in dela varušk. Rok za implementacijo direktive je bil 23. maj 2018.

Seznanil se je tudi z analizo uresničevanja Resolucije o nacionalnem programu izobraževanja odraslih v RS od leta 2013 do leta 2020 za obdobje 2014-2016.