c S

Letošnji festival znanosti Hokus pokus v znamenju človeškega telesa kot stroja

07.01.2019 12:51 Ljubljana, 07. januarja (STA) - V Pionirskem domu se z današnjim odprtjem razstave umetnika Luke Savića začenja 12. festival znanosti Hokus pokus, na katerem do petka pričakujejo okoli 1200 šolarjev iz cele Slovenije. "Letošnja rdeča nit festivala je vprašanje, ali je človeško telo najboljši stroj," je za STA povedala vodja festivala Vesna Tripković.

"Človeško telo razumemo kot nek stroj, ki opravlja različne naloge in življenjske funkcije, stroj pa ima funkcijo povečevanja produktivnosti in tukaj se bomo spraševali, ali je človeško telo pri tem kakšna izjema in predvsem, kakšen je vpliv moderne tehnologije na naše telo," je pojasnila Tripkovićeva.

Festival je namenjen tako otrokom vrtcev in osnovnih šol, za katere so pripravili aktivne dopoldanske delavnice, mentorjem za izobraževanje, kot tudi širši javnosti. Tako bodo na delavnicah po njenih besedah svoje inovacije predstavili znanstveni zavodi, interdisciplinarni umetniki, društva in podjetja, ki raziskujejo teme festivala, je dejala.

"Z nami bodo Rampa LAB, Špela Petrič, Nina Koželj, Sandi Skok, TehnoVed in drugi, ki bodo otrokom tematiko približali skozi različne dejavnosti, kot so izdelava vremenske postaje, vlagomera, holograma in robota," je dejala.

Otroci bodo na delavnicah klonirali zelenjavo, spoznavali človeško telo skozi mikroskopiranje, s pomočjo tekočega dušika in kisika spreminjali oblike in vsebine predmetov, sestavljali robote in preizkušali njihovo uporabnost.

Festivalska vrata bo drevi ob 19. uri sicer odprla razstava umetnika in filozofa Luke Savića. Predstavil se bo s projektom Alreadymade, ki se nanaša na delo Marcela Duchampa z naslovom Kolo, ki bo na ogled brezplačno vsak delavnik do 17. januarja.

Festival bo v petek zaključila plesna predstava Alien Express, avtorjev in plesalcev Žigana Krajnčana in Gašperja Kunška, ki raziskuje odnos med plesalcema ter vse, kar se pojavi med njima kot posledica dveh nasprotij. Predstava uprizarja njun lastni plesni izraz, ki ga razvijata na podlagi plesnih principov.

"Znanost nam vsakodnevno predstavlja izboljšave in novosti, kreativnost pa ostaja ena vodilnih disciplin človeštva, ki bogati tudi naš festival," je poudarila Tripkovićeva. Kot je še dodala, festival skozi delavnice različnih ustanov spodbuja zanimanje za znanost in širi zavest o soodvisnosti narave, tehnologije in človeka.