c S

Na Prevaljah obeležujejo 200-letnico šolstva

07.01.2019 12:47 Prevalje, 07. januarja (STA) - Pred natanko 200 leti, 7. januarja 1819, je bilo na Prevaljah vzpostavljeno organizirano šolstvo. Obletnico bodo letos v občini obeležili z več dogodki in z izdajo zbornika, prav danes pa je na pošti 2391 Prevalje poleg rednega v uporabi tudi priložnostni poštni žig, ki je del priložnostnega filatelističnega sklopa.

V Farni vasi na Prevaljah je bila pred 200 leti slovensko-nemška šola vzpostavljena predvsem na pobudo kmeta s šestimi otroki, razred pa so uredili v hiši, kjer je delovala tudi takratna uprava Mohorjeve družbe. Pred tem so otroci z območja Prevalj hodili v šolo na Ravne na Koroškem, je za STA povedala nekdanja učiteljica in publicistka Margareta Jukič, ki skupaj s sodelavci pripravlja zbornik ob 200-letnici šolstva na Prevaljah. Ta bo javnosti predstavljen 28. marca letos.

Ob današnji obletnici pa so Občina Prevalje, Osnovna šola Franja Goloba Prevalje in Koroško filatelistično društvo skupaj izdali filatelistični sklop. Ta je sestavljen iz priložnostnega poštnega žiga, ki je na pošti na Prevaljah v uporabi danes, in priložnostne pisemske ovojnice, ki ju je oblikoval arhitekt Borut Bončina. Filatelistični sklop zaokrožuje priložnostna filatelistična razstava v prostorih male galerije Družbenega doma na Prevaljah.