c S

V teh dneh delu zaposlenih z najnižjimi plačami poračun regresa

18.12.2018 10:01 Ljubljana, 18. decembra (STA) - Del zaposlenih v javnem sektorju, ki prejema najnižje plače, bo v teh dneh dobil izplačan poračun regresa za letni dopust. Gre za nekaj čez 200 evrov bruto. Vsem, ki so do njega upravičeni, po ocenah jih je 12.685, pa naj bi delodajalci izplačilo zagotovili v decembru. Skupni znesek izplačil je ocenjen na 2,2 milijona evrov.

Poračun med 1050 evri in že prejetim regresom pripada vsem javnim uslužbencem, ki so na dan izplačila regresa za letni dopust za leto 2018 prejemali osnovno plačo, ki ustreza 17. ali nižjemu plačnemu razredu. Prejeli ga bodo torej tudi bivši javni uslužbenci, a bodo ti upravičeni le do sorazmernega dela poračuna regresa, so za STA pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

Višji regres za tiste z najnižjimi plačami je del dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja, ki so ga podpisali v začetku decembra. Po navedbah ministrstva za javno upravo je pri zaposlenih v organih državne uprave oz. pri tistih proračunskih uporabnikih, ki so vključeni v sistem Mferac, predvideno, da bodo poračun regresa prejeli 21. decembra. Za zaposlene pri proračunskih uporabnikih na področju vzgoje in izobraževanja, za katere sredstva za plače in druge stroške dela zagotavlja pristojno ministrstvo, pa 19. oz. 20. decembra.

Na ministrstvu so dodali, da so ostale delodajalce v javnem sektorju oz. proračunske uporabnike z dopisom seznanili z omenjeno pravico, ki izhaja iz dogovora s sindikati. Ker gre za poračun regresa za leto 2018, pa na ministrstvu menijo, da je treba zagotoviti, da vsi delodajalci v javnem sektorju znesek navedenega poračuna izplačajo še v decembru.