c S

V Trebnjem brezplačno do novega znanja in veščin

18.12.2018 09:56 Trebnje, 18. decembra (STA) - Center za izobraževanje in kulturo (CIK) Trebnje, ki je zadnji leti poskrbel za brezplačno usposabljanje in izobraževanje več kot 2000 posameznikov, bo januarja začel nove tečaje usposabljanja odraslih, ki nimajo statusa upokojenca, dijaka ali študenta. Tečaje sofinancirata ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropski socialni sklad.

Trebanjski CIK je sporočil, da programi obsegajo tečaje tujih jezikov in slovenščine za tujce, računalništva, usposabljanja za zdrav življenjski slog in osebnostno rast, za obvladovanje stresa in komunikacije, hkrati pa priprave za preverjanje in potrjevanje nacionalnih poklicnih kvalifikacij, za opravljanje izpita iz tujih jezikov in slovenščine ter za pridobivanje evropskega računalniškega spričevala ECDL.

Opozorili so, da so programi za vse udeležence brezplačni.

CIK Trebnje se je sicer za izvedbo omenjenih tečajev prijavil na razpis za temeljne in poklicne kompetence med letoma 2018 in 2022. Prednost na tečajih bodo imeli starejši od 45 let, ki se do zapolnitve mest posameznega programa lahko prijavijo telefonsko ali z elektronsko pošto.

Koordinatorka projekta Sabina Tori Selan je povedala, da CIK spodbuja in predvsem skrbi za kakovostno izvedbo različnih programov za odrasle. Ker so te prilagodili lokalnemu okolju in potrebam gospodarstva, pa gre za konkretna in uporabna znanja, ki udeležencem okrepijo samozavest, hkrati jim omogočajo dejavno sodelovanje v družbi in delovnih procesih ter konkuriranje na trgu dela.

Kot je dodala, je bilo na prejšnjih tečajih največ zanimanja za tečaje tujih jezikov in računalništva. Podobno pričakujejo tudi v novem razpisu, saj so za januar razpisani tečaji že skoraj zasedeni.

V projektnem partnerstvu poleg trebanjskega CIK, ki je vodja projekta, sodelujejo še Razvojno izobraževalni center Novo mesto, Center biotehnike in turizma Grm Novo mesto ter Šolski center Novo mesto, so še sporočili iz Trebnjega.