c S

Ženske v znanosti se na raziskovalni poti soočajo z mnogimi izzivi

15.12.2018 09:28 Ljubljana, 14. decembra (STA) - Sogovornice in sogovorniki iz znanstvenih krogov so danes soočili mnenja o perspektivah žensk v znanosti in tehnologiji. Na posvetu so med drugim pozvali k iskanju rešitev glede problematike zastajanja raziskovalnega dela v času porodniškega dopusta in glede obveznosti večmesečnega neprekinjenega udejstvovanja v tujini kot pogoja za napredovanje.

Dekanja Fakultete za računalništvo in informatiko Mojca Ciglarič je iz svoje izkušnje poudarila, da je sčasoma kot ženska v pretežno moški organizaciji vse težje napredovala. Morda nekatere ženske res niso tako ambiciozne kot moški, upočasni jih lahko tudi materinstvo, je dejala.

Kot ugotavlja vodja odseka za računalniške sisteme na Inštitutu Jožef Stefan (IJS) Gregor Papa, pa med moškimi in ženskami v tem pogledu ni bistvene razlike. So takšni, ki "rinejo naprej" in takšni, ki skoraj pozabijo, da imajo možnost napredovanj, je ponazoril.

Predavateljica na univerzi v Cambridgu Mateja Jamnik se z njim ni v celoti strinjala. Po njenih besedah raziskave potrjujejo, da se ženske manj prijavljajo na določena delovna mesta. Povečini se namreč prijavljajo le ob predpostavki, da v celoti izpolnjujejo pogoje, medtem ko moški to storijo, že če jih izpolnjujejo denimo polovico.

Kot je pojasnila, so na univerzi, kjer deluje, vpeljali prakso, po kateri ne zaključijo določenega razpisa, dokler med prijavljenimi ni zadosten delež žensk. Da bi bilo treba tudi pri nas poiskati način, kako spodbuditi čim več prijav, se je strinjala državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje Martina Vuk.

Sogovorniki so dobršen del razprave namenili tudi problematiki koriščenja porodniških dopustov. Vukova se je strinjala, da bi bilo treba poiskati ustrezno rešitev za primere, ko denimo porodniški dopust raziskovalki lahko onemogoči delo na določenem projektu. Če je ta sofinanciran z evropskimi sredstvi, ga je namreč treba dokončati v določenem časovnem obdobju.

Po besedah Pape bi bilo prav, da bi pristojni omogočili, da bi se raziskovalka lahko prijavila na določen razpis, tudi če bi njegove rezultate objavili na dan poroda. Delo na projektu bi tako lahko izvedla, ko bi se s porodniškega dopusta vrnila. Pogosto se namreč zgodi, da takrat, ko se vrne, zanjo ni projekta, na katerem bi delovala, je pojasnil.

Prav tako so se razpravljavci pozvali k iskanju rešitev glede obveznosti neprekinjenega večmesečnega udejstvovanja v tujini kot pogoja za napredovanje, ki ob morebitnem materinstvu mnogim raziskovalkam povzroča preglavice.