c S

Ljubljanska univerza bo vodila novo evropsko univerzitetno mrežo

13.12.2018 07:21 Ljubljana, 12. decembra (STA) - Rektor ljubljanske univerze Igor Papič je danes podpisal sporazum o vključitvi univerze v evropsko univerzitetno zvezo Eutopia - European University Alliance. To je prvi formalni podpis tovrstnega konzorcijskega sporazuma v EU, katerega koordinator bo ljubljanska univerza. Papič se je zahvalil, da so univerzi zaupali vodenje zveze.

"To jemljemo kot veliko odgovornost in čast za našo univerzo ter izraz iskrene želje partnerstva po zagotavljanju dopolnjevanja, vključevanja in sinergij med raziskavami, izobraževanjem, inovacijami in sodelovanjem med regijami," je dejal Papič, ki je prepričan, da bodo prizadevanja vseh obrodila ustvarjalne ideje za prihodnost evropskih univerzitetnih mrež.

Obenem je izrazil veselje, da se zvezi pridružujeta "odlični" univerzi Pompeu Fabra iz Barcelone in Göteborga, so zapisali v sporočilu za javnost na univerzi.

Zvezo Eutopia so ustanovile britanska univerza v Warwicku, pariška Paris Seine in bruseljska univerza Vrije (VUB). Z današnjim podpisom sta se tej evropski univerzitetni zvezi poleg ljubljanske priključili še omenjeni univerzi.

Prorektorica Univerze v Göteborgu Eva Wiberg je povedala, da so v mrežo vključene ugledne evropske univerze, ki pokrivajo široko geografsko območje, in prevzemajo veliko odgovornost glede kakovostnega raziskovanja in izobraževanja ter lahko od sodelovanja veliko pridobijo. Eden od ciljev je prijava za pred kratkim objavljeno financiranje iz pobude za evropske univerze.

Rektor Univerze Pompeu Fabra Jaume Casals je izpostavil, da je Eutopia tudi uporabno orodje, odlično za rojevanje inovativnih evropskih univerz v 21. stoletju, ki spoštuje lokalno okolje in si prizadeva pustiti pečat na svetovni ravni.

"Z dosežki, kot so programi Erasmus, Obzorje 2020 in ERC, je Evropa dokazala, da sta mednarodno sodelovanje in ekipno delo pravi recept za uspeh," je menila rektorica bruseljske univerze VUB Caroline Pauwels.

Prorektor Univerze v Warwicku Stuart Croft je izrazil veselje, da je vodenje zveze prevzela ljubljanska univerza, najstarejša in največja univerza v Sloveniji, s katero ta britanska univerza že sodeluje pri raziskavah.

"Šest univerz s skupno vizijo in s skupnimi močmi daje pravi zagon zvezi Eutopia. Vsi trdno verjamemo v to, da smo sposobni povezati ozemlja, podjetja in izobraževalne izzive," je dejal predsednik Univerze Paris Seine Francois Germinet.

Zveza Utopia je sicer pristop k evropski pobudi univerze prihodnosti, ki jo je prvi predlagal francoski predsednik Emmanuel Macron. Gre za pomembno vključitev ljubljanske univerze v mednarodno zvezo evropskih univerz University of Warwick, University Pompeu Fabra, Paris Seine University, Gothenburg University, Vrije Universiteit Brussels, ki bodo združile moči za pripravo prijave na razpis Evropske komisije.

Namen razpisa je spodbujanje večje mobilnosti, kakovosti in odličnosti v izobraževanju in raziskavah, krepitev povezav med poučevanjem, raziskavami in inovacijami ter prenosom znanja, s prikazom prednosti večjezičnega učenja, priznavanja kvalifikacij in razvoja skupnih izobraževalnih ter raziskovalnih programov in projektov.