c S

Pikalo enega največjih razvojnih problemov vidi v demografiji

12.12.2018 14:35 Ljubljana, 12. decembra (STA) - Eden največjih razvojni problemov Slovenije je po besedah ministra za izobraževanje Jerneja Pikala demografija. Kot je dejal na današnji skupščini GZS, na kateri so spregovorili o kadrovski vrzeli, je treba vprašanje nasloviti s pametno demografsko in izobraževalno politiko. Izpostavil je vajeništvo, GZS pa je pozval k pomoči pri njegovi promociji.

Zaradi pomanjkanja delovne sile bomo imeli v Sloveniji leta 2035 strahotne probleme, je na skupščini Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) izpostavil minister za izobraževanje, znanost in šport Pikalo. Kot je dejal, je bilo v njegovi generaciji, sredi 70. let prejšnjega stoletja, 32.000 živorojenih otrok, od 80. let pa to število vztrajno pada. "Ko sem bil prvič na ministrstvu, je leta 2008 v srednjo šolo vstopila generacija 18.500 otrok. Efektivno gledano nam zmanjka ena tretjina generacije," je poudaril.

Stanje se je sicer nekoliko izboljšalo, a po Pikalovih besedah to ostaja eden ključnih družbenih problemov, ki ga je treba nasloviti. Generacija, ki je letos vstopila v srednje šole, je ena najslabših, prihodnje leto pa naj bi jih bilo 600 več, kar je okoli 21.000 mladih, je pojasnil Pikalo in ponovil, da je treba sprejeti pametne izobraževalne in demografske politike, "da bomo sploh lahko gospodarsko rast in razvoj peljali naprej". "Brez ljudi ne bo šlo, znotraj tega pa je treba dogovoriti ukrepe," je dodal.

V teh tednih je po ministrovih besedah veliko razprave o razmeščanju srednješolskih programov. "Tu pridejo vse želje tudi iz gospodarstva, razne želje o razmeščanju tehničnih, strokovnih ali drugih programov. Mi jih poslušamo in jih želimo poslušati, a moramo gledati na celotno mrežo," je dejal. Obljubil je, da bodo imeli vsi dijaki dovolj vpisnih mest na gimnazijah ali tehničnih in strokovnih programih. Pri tem je izpostavil program vajeništva, pri katerem pa brez tripartitnega sodelovanja ne bo šlo, je opozoril.

Letos v programu sodeluje le okoli 80 mladih, pri čemer je Pikalo spomnil, da je sicer ta res šele zagnan, "a se moramo vprašati kje je težava". Projekt je po njegovi oceni dober in ga bodo še naprej podpirali z evropskimi sredstvi, projekcije tudi kažejo, da naj bi prihodnje leto število vajencev naraslo. Delodajalce je na današnji skupščini pozval k še tesnejšemu sodelovanju pri promociji vajeništva, saj gre za dobo, "v kateri se najlepše vzpostavi stik med delodajalcem in delavcem".

Težavo za kadrovsko vrzel Pikalo vidi tudi v "begu uma". Naša migracijska politika je po ministrovih besedah narejena tako, da odhajajo najsposobnejši, prihajajo pa tisti z nizkimi kompetencami ali celo veščinami. "Naša skrb je, da na stani prihoda izbiramo take, ki jih potrebujete vi," je dejal zbranim.

"Ne bežijo pa samo možgani, ampak tudi roke," je še povedal minister in ponovno pozval k sodelovanju pri reševanju te težave. Izpostavil je tudi, da imamo v Sloveniji dobro izobražene mlade generacije, težava pa je pri tistih, starih 55 in več, ki so najslabše zaposljivi. Delodajalce je prosil za pomoč pri vprašanju, kako bi nadgradili kompetence starejših delavcev. Pikalo je sicer prepričan, da sistem, da se bo nekdo izobrazil za poklic in ga opravljal 40 in več let, nima prihodnosti. "Zamenjali bomo nekaj poklicev," je med drugim še povedal.