c S

O uresničitvi ustavne odločbe o financiranju zasebnega šolstva bo morala spregovoriti koalicija

11.12.2018 15:20 Ljubljana, 11. decembra (STA) - Odločitev o uresničevanju ustavne odločbe glede financiranja zasebnega šolstva je politična določitev in jo po mnenju šolskega ministra Jerneja Pikala mora sprejeti koalicija. "Eden od naslednjih vrhov koalicije se bo moral ukvarjati tudi s tem," je prepričan minister, ki glede na razmerje sil v DZ napoveduje dolgotrajno usklajevanje.

Te dni poslanske skupine SDS, NSi in SNS namreč razmišljajo o predlogu ustavne obtožbe zoper premierja Marjana Šarca zaradi nepripravljenosti vlade za uresničitev ustavne odločbe glede financiranja zasebnega šolstva, ki jo je ustavno sodišče sprejelo leta 2014. Danes so sicer napovedale, da bodo z ustavno obtožbo počakale na obravnavo novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja v DZ, ki bo na decembrski redni seji.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Pikalo je ob tem spomnil, da v tem trenutku "nihče nima dovolj glasov v eno ali drugo smer" ter glede na razmerje sil v parlamentu in koaliciji napovedal zelo počasno in mukotrpno usklajevanje.

Po besedah Pikala mora kot odgovoren za to področje usklajevati različne interese, DZ pa bo tisti, ki bo o tem odločal. Sicer pa je, kot je še dejal minister, njegova pozicija glede šolstva jasna: zasebno je za nekatere, javno je pa za vse.

Poudaril je tudi, da je vsako odločbo ustavnega sodišča treba reševati in rešiti. "To je osnova pravne države in pravne kulture," je bil jasen. Obenem je spomnil na še eno neuresničeno ustavno odločbo na področju šolstva, in sicer o financiranju visokega šolstva iz leta 2011. "Zanimivo je, kako nihče politično ne problematizira te odločbe," je bil Pikalo še kritičen.