EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

7.12.2018

Nova uredba o varstvu podatkov ne prepoveduje fotografiranja lastnega otroka na prireditvi

Ljubljana, 07. decembra (STA) - Pri informacijskem pooblaščencu so v zadnjem času prejeli številna vprašanja zaskrbljenih staršev, šol in vrtcev glede (ne)dopustnosti fotografiranja nastopov otrok po Splošni uredbi o varstvu podatkov (GDPR). Ta staršu nikakor ne prepoveduje fotografiranja nastopa svojega otroka v vrtcu ali šoli, so sporočili iz urada informacijskega pooblaščenca.

Nova ureditev na področju varstva osebnih podatkov torej ni uvedla novih pravil glede fotografiranja otrok in staršem tudi ne prepoveduje fotografiranja lastnega otroka na novoletnem ali drugem nastopu, so zapisali v sporočilu za javnost. Splošna uredba se v tem delu ni spremenila.

Ukrep nekaterih vzgojno-izobraževalnih institucij, ki so staršem absolutno prepovedale fotografirati svoje otroke na šolski ali vrtčevski prireditvi, so ocenili za popolnoma neustreznega. Po mnenju informacijskega pooblaščenca fotografiranje nastopa lastnih otrok v vrtcu ali šoli s strani staršev predstavlja fotografiranje za zasebne namene.

Vsekakor pa morajo biti starši previdni pri morebitnem nadaljnjem posredovanju fotografij drugih otrok, predvsem pri objavah na spletu in na družbenih omrežjih. Fotografij drugih otrok brez soglasja njihovih staršev namreč ne smejo posredovati tretjim osebam ali jih objavljati na spletu, so opozorili v sporočilu in dodali, da gre za drugačno situacijo, kot če fotografiranje prireditve organizira šola ali vrtec.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar