c S

Mednarodni dan prostovoljstva v znamenju lokalnih prostovoljcev in mladih

05.12.2018 13:19 Ljubljana, 05. decembra (STA) - Današnji mednarodni dan prostovoljstva vsako leto opozarja na prispevek prostovoljcev k družbeni blaginji. Predsednik DZ Dejan Židan je ob sprejemu prostovoljcev poudaril, da prostovoljstvo danes presega neposredno pomoč ljudem v stiski, je izraz aktivne participacije v družbi, ki krepi vrednote solidarnosti in zagotavlja medsebojno povezanost.

V preddverju velike dvorane DZ je Židan danes gostil mlade prostovoljke in prostovoljce Zavoda Oreli in Osnovne šole Stranje. V nagovoru je dejal, da mednarodni dan prostovoljstva opozarja na velik prispevek prostovoljk in prostovoljcev ter na pomen njihovega dela, in to ne le za ljudi, ki so v stiski, temveč za razvoj družbe kot celote.

"Z nesebičnim delovanjem se prostovoljci odzovejo na potrebe v družbi, mnogim dajejo upanje in občutek varnosti. Nenehno so nam prostovoljci v pomoč ob naravnih nesrečah in drugih težkih trenutkih, ne glede na to, ali jih doživljamo kot posamezniki ali kot skupnost," je prepričan predsednik DZ.

Svoj pogled na prostovoljstvo ter njegove prostovoljne aktivnosti je na sprejemu v DZ predstavil tudi Naj prostovoljec 2017 v starostni skupini do 19 let Urban Lečnik Spaić iz Ljubljane, ki je med drugim dejal, da razume prostovoljstvo kot aktivno državljanstvo.

Že v poslanici ob današnjem dnevu dnevu je Židan zapisal, da ima prostovoljstvo v Sloveniji dolgo in bogato tradicijo. V letu 2017 je vpisnik, na seznamu katerega je trenutno 1650 prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom, zabeležil 291.214 prostovoljcev. Skupaj so opravili za kar 9.466.281 ur prostovoljskega dela.

Židan se zaveda, da je v Sloveniji še veliko več prostovoljskega dela, kot ga zaznamujejo uradne evidence, kar ga še dodatno navdušuje.

Čeprav je država tista, ki mora poskrbeti za dostojno življenje svojih državljanov, pa se z negovanjem vrednot prostovoljstva po njegovem mnenju razvijamo kot družba. "Zato so vrata slovenskega parlamenta vedno široko odprta, še posebej mladim prostovoljkam in prostovoljcem, ki nam dajejo upanje, da imamo kot družba potencial za bolj pravičen razvoj sveta," je poudaril.

Želi si, da so mladi navdih vsem drugim, da se prav tako odločijo za prostovoljstvo. Zahvalil se je tudi mentorjem, staršem in voditeljem v lokalnih skupnostih, ki preko številnih dejavnosti in s svojim znanjem, spodbujajo mlade za prostovoljske aktivnosti.

"To je dan za praznovanje moči in potenciala prostovoljstva ter priložnost za zahvalo vsem, ki svoj prosti čas in spretnosti namenjajo izboljšanju življenja drugih, varovanju narave, vrednotam solidarnosti in prizadevanjem, da bi bil naš svet boljši za vse, v katerem nihče ne ostane sam," pa so v poslanici ob tem dnevu zapisali v Slovenski filantropiji. Ta se že 25 let aktivno odziva na družbene probleme in razvija prostovoljstvo ter medgeneracijsko sodelovanje.

K reševanju gospodarskih, socialnih in okoljskih izzivov s svojo prostovoljsko aktivacijo pomembno prispevajo tudi mladi, ki po nekaterih podatkih predstavljajo kar 30 odstotkov vseh prostovoljcev. In "ker na mladih svet stoji", so nedavno pripravili Forum o prostovoljstvu, ki so ga namenili prav njim.

Mednarodni dan prostovoljstva, 5. december, so Združeni narodi razglasili leta 1985, namenjen pa je predvsem promociji prostovoljnega dela.