EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

3.12.2018

Pred vlado in sindikati sklepno dejanje letošnjih pogajanj

Ljubljana, 03. decembra (STA) - Vlado in sindikate javnega sektorja čaka danes sklepno dejanje letošnjih pogajanj. Predviden je podpis stavkovnih sporazumov in dogovora o plačah ter na njihovi podlagi pripravljenih aneksov h kolektivnim pogodbam. Ti večini v javnem sektorju prinašajo višje plače, vlada pa si bo lahko oddahnila, ker decembra ne bo novega stavkovnega vala.

Dokumente bodo v imenu vlade podpisovali pristojni ministri. Na sindikalni strani stavkovne sporazume podpisujejo predstavniki tistih sindikatov, ki so se o njih pogajali z vladno stranjo. Vseh 42 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja pa je povabljenih k podpisu dogovora o plačah, saj so vanj zapisali tiste rešitve, ki zadevajo celotni javni sektor.

Hkrati s sporazumi in dogovorom so za podpis pripravili tudi anekse h kolektivnim pogodbam, ob krovni kolektivni pogodbi za javni sektor še h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti in kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev. Z njimi bodo namreč v večji meri realizirali vsebine sporazumov in dogovora, vključno s predvidenimi plačnimi dvigi in dvigi dodatkov za večino zaposlenih.

Za javne agencije in vojsko, kjer se delovna mesta v plačne razrede uvrščajo z uredbo, in ne kolektivno pogodbo, pa je vlada pristojnima ministrstvoma naložila, da ji najpozneje do 6. decembra v sprejem predložita ustrezne spremembe uredb.

Dogovorjeni dvigi so skupno ocenjeni na dobrih 300 milijonov evrov, predvidena pa je njihova postopna uveljavitev v prihodnjih dveh letih.

Po današnjem podpisu so predvidene izjave za javnost, na začetku pa tudi nagovor predsednika vlade Marjana Šarca.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar