c S

V Murski Soboti 16. konferenca Pomurske akademsko znanstvene unije

30.11.2018 13:19 Murska Sobota, 30. novembra (STA) - V Murski Soboti poteka dvodnevna 16. konferenca Pomurske akademsko znanstvene unije (Pazu), na kateri sodeluje 41 avtorjev, njen osrednji del pa je namenjen 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Osrednji del konference kot najpomembnejšega znanstveno raziskovalnega dogodka v Pomurju je vedno plenum, na katerem člani Pazu z drugimi povabljenimi strokovnjaki obravnavajo aktualna vprašanja, povezana s Pomurjem in širšim prostorom.

Glavno temo tokrat predstavljajo Attila Kovacs s prispevkom Oblikovanje slovensko-madžarske etnične meje od druge polovice 19. stoletja do začetka 20. stoletja, Damir Josipovič s prispevkom Brez Prekmurja ni Slovenije, Alojz Šteiner s prispevkom 100 let Prekmurja kot mejne krajine in Ivan Rihtarič s prispevkom o časopisu Murska straža in dogodkih do priključitve Prekmurja.

Na konferencah so vedno predstavljeni prispevki z različnih znanstvenih področij, Pazu pa ima več kot 150 članov v treh razredih - umetniškem, družboslovno-humanističnem in naravoslovno-tehničnem.

Kot je za STA povedal predsednik Pazu Mitja Slavinec, je konferenca prostor, na katerem raziskovalci izmenjajo dosežene rezultate, se pogovarjajo in izmenjujejo izkušnje, vedno pa izdajo tudi publikacijo.

Za Pomurje konferenca po Slavincu pomeni dodatno vrednost tudi zato, ker regijo marsikatera znanja zaobidejo.