c S

Spodbuda sodobnim pristopom k razvoju digitalnih veščin v šolah

29.11.2018 07:16 Ljubljana, 28. novembra (STA) - Code Week Slovenija, Center šolskih in obšolskih dejavnosti, ministrstvo za izobraževanje in Microsoft Slovenije so predstavili projekt za spodbujanje sodobnih pristopov k razvoju digitalizacije v osnovnih šolah. V okviru projekta bo 15 osnovnih šol prejelo posebne majhne računalnike, ki omogočajo več možnosti učenja in poučevanja.

Kot so sporočili iz Microsofta, bodo računalniki, poimenovani mikrokrmilniki BBC Micro:bit, omogočali brezmejne možnosti ustvarjalnega učenja in poučevanja - od razvoja robotov, programiranja zabavnih matematičnih iger do sestavljanja glasbenih inštrumentov. Uporabljali jih bodo lahko tudi učitelji, in sicer pri poučevanju različnih vsebin v 2. in 3. triletju osnovne šole - vključno z angleščino, matematiko, s slovenščino, kemijo, fiziko, z zgodovino, geografijo in umetnostjo.

Današnji uradni predstavitvi projekta bo decembru sledil izbor 15 šol, prijavljenih na razpis, od katerih bo vsaka prejela po 15 računalnikov. Sodelujočim šolam bodo na voljo tudi začetna izobraževanja za delo z njimi oziroma mentorstva za učitelje, ki jih bo koordiniral Microsoft Slovenija. Projekt se bo predvidoma zaključil v maju 2019, ko bodo predstavljeni primeri uporabe v posameznih šolah. Te bodo s sodelovanjem postale tudi del evropskega projekta spodbujanja digitalnih veščin in inovacij Europe Code Week.

Vsak BBC Micro:bit je sicer opremljen tudi s tipali za svetlobo, temperaturo in premikanje, podporo za brezžično komunikacijo ter z vmesnikom USB. V učilnicah po vsem svetu se uporablja že več kot dva milijona takšnih majhnih računalnikov, so še sporočili.