c S

V črnomaljski Osnovni šoli Milke Šobar Nataše odprli povezovalni hodnik

28.11.2018 11:56 Črnomelj, 28. novembra (STA) - V črnomaljski šoli s posebnim programom vzgoje in izobraževanja z nižjim izobrazbenim standardom Osnovni šoli Milke Šobar Nataše so danes uradno odrli povezovalni hodnik oz. mostovž med šolsko stavbo in novimi dodatnimi prostori v nekdanjem dijaškem domu. Naložba je črnomaljsko občino stala nekaj manj kot 380.000 evrov.

S črnomaljske občine so sporočili, do so z omenjeno naložbo povezali stavbi Osnovne šole Milke Šobar Nataše in nekdanjega dijaškega doma, v katere prvo nadstropje je šola zaradi prostorske stiske preselila del svojih programov, hkrati pa z njimi okrepila dejavnost.

Povezovalni mostovž bo sicer učencem in zaposlenim omogočal enostavnejše, predvsem pa varnejše prehajanje med stavbama, so dodali.

Po podatkih črnomaljske občine je naložba obsegala še razširitev platoja pred šolo, ureditev kletnega depoja, delno zunanjo ureditev in "začasno nujno potrebno sanacijo" Kurirske steze oz. glavne dostopne ulice. Zaradi šolskih in potreb uporabnikov nekdanjega dijaškega doma so sicer morali vgraditi še dvigalo in urediti nekaj učilnic.

Dodali so še, da je omenjena šola od začetka meseca bogatejša še za novo kombinirano vozilo, ki omogoča tudi prevoz na invalidskih vozičkih. Zanj so odšteli nekaj manj kot 39.000 evrov, pri čemer je črnomaljska občina prispevala glavnino v znesku dobrih 32.000 evrov, razliko je pokrila sosednja semiška občina.

Ravnatelj osnovne šole Matjaž Barič je STA povedal, da to osrednjo in edino belokranjsko šolo s posebnim programom vzgoje in izobraževanja z nižjim izobrazbenim standardom z enajstimi oddelki v tekočem šolskem letu obiskuje 70 učencev.

Šola deluje od leta 1970, do pridobitve dodatnih prostorov v nekdanjem črnomaljskem dijaškem domu pa jo je pestila velika prostorska stiska. Pred desetimi leti so imeli namreč vpisanih 28 učencev, do letos pa je njihovo število naraslo na 70. Sprva so imeli zaposlenih 16 sodelavcev, zdaj jih imajo 42.

Ti med drugim skrbijo tudi za različne projekte in mobilno posebno pedagoško službo za vso Belo krajino in delno še na Dolenjskem. Na kadrovskem področju sicer nimajo večjega primanjkljaja, manjka jim le kakšen specialni pedagog-logoped, je še opozoril Barič.