c S

Znani bodo letošnji prejemniki Zoisovih nagrad in priznanj

27.11.2018 07:40 Ljubljana, 27. novembra (STA) - Na slovesnosti v Cankarjevem domu bodo danes podelili letošnje Zoisove nagrade in priznanja za življenjsko delo in za dosežke na področju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti. Poleg tega bodo podelili še Puhove nagrade in priznanja ter priznanja ambasador znanosti. Slavnostni govornik na prireditvi bo predsednik republike Borut Pahor.

Zoisova nagrada in Zoisovo priznanje sta najvišja državna nagrada in najvišje priznanje za dosežke na področju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti, podeljujejo ju vsako leto ob obletnici rojstva podjetnika, mecena in raziskovalca Žige Zoisa.

Zoisova nagrada se podeli za življenjsko delo raziskovalca oziroma raziskovalke, ki se je s svojim delom izjemno uveljavil na področju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti, oziroma za vrhunske dosežke na področju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti.

Zoisovo priznanje se podeli za pomembne dosežke na področju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti, še piše na spletni strani ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Puhova nagrada se podeli za življenjsko delo posameznika, ki se je s svojimi dosežki v celotnem življenjskem obdobju izjemno uveljavil ter s tem prispeval h gospodarskemu oziroma družbenemu razvoju ter gospodarsko učinkoviti družbi v Sloveniji.

Puhovo nagrado se lahko podeli tudi za vrhunske dosežke posameznika ali skupine posameznikov, ki so se izjemno uveljavili s svojimi dosežki, ki imajo izjemen pomen za gospodarski oziroma družbeni razvoj posameznega področja, regije ali države.

Puhovo priznanje se medtem podeljuje za pomembne dosežke na področju razvojne dejavnosti s področij naravoslovja, tehnike, ved o življenju, humanistike in družboslovja.

Puhovo priznanje se podeli posamezniku ali skupini posameznikov za pomemben dosežek ali več dosežkov, ki imajo pomen za razvoj podjetja ali gospodarski oziroma družbeni razvoj krajevne skupnosti ali občine.

Za pomembne dosežke pri promociji in razvoju slovenske znanstvene in razvojne dejavnosti v tujini pa se podeljuje priznanje ambasador znanosti Republike Slovenije.

Nagrade in priznanja podeljuje Odbor RS za podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti, ki ga imenuje vlada izmed uveljavljenih raziskovalcev. Kandidate za člane odbora predlagajo Slovenska akademija znanosti in umetnosti, univerze in visokošolski zavodi, raziskovalni zavodi, gospodarske organizacije in posamezni raziskovalci.