c S

SSO in SKGZ za obvezno znanje slovenščine vzgojiteljev v slovenskih vrtcih v Trstu

24.11.2018 22:43 Ljubljana/Trst, 24. novembra (STA) - Občina Trst pripravlja nov osnutek pravilnika za tržaške občinske vrtce, v katerem za vzgojitelje ni predpisano obvezno znanje slovenščine. Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij (SSO) sta ob tem izrazila zaskrbljenost in zahtevala ustrezen odziv pristojnih organov.

V SSO in SKGZ so najbolj zaskrbljeni nad usodo treh slovenskih vrtcev - enega, ki deluje v sklopu Dijaškega doma, in vrtcev Oblak Niko in Modri delfin.

Prvotni predlog novega pravilnika za tržaške občinske vrtce, ki ne vključuje obveznega znanja slovenščine za vzgojitelje namreč s tem de facto ukinja te slovenske občinske vrtce v Trstu, sta organizaciji opozorili v skupnem sporočilu za javnost.

Po njihovih navedbah je v osnutku pravilnika sporen tudi morebiten položaj slovenskih vrtcev v tržaški občini v prihodnosti. Doslej so namreč delovali kot ločene slovenske sekcije vrtcev s specifičnimi predpisi. Predlog novega pravilnika pa naj bi ukinjal njihovo avtonomijo, saj so v njem izpostavljene le nekatere slovenske sekcije, za katere niso predpisani nobeni pogoji.

Kot je danes za STA pojasnil Julijan Čavdek s SSO, bi sprejetje takšnega pravilnika poleg tega kršilo pravice Slovencev v Trstu in zmanjšalo možnost otrok za pogovor v materinem jeziku.

Čavdek je še povedal, da bosta občinska uprava in občinski svet Trsta o morebitnih popravkih obstoječega pravilnika razpravljali prihodnji teden, slednji pa ima pri tej odločitvi tudi zadnjo besedo. Dodal je, da bi se sicer lahko zadevo z ustrezno politično voljo rešilo v zelo kratkem času.

S predstavniki avtohtone slovenske narodne skupnosti se bo pred sredinim obiskom v Italiji v ponedeljek sestal zunanji minister Miro Cerar. Pogovori bodo osredotočeni na aktualna vprašanja slovenske manjšine v Italiji.