c S

Ljubljanskim študentom v stiski 40.000 evrov denarne pomoči

23.11.2018 13:35 Ljubljana, 23. novembra (STA) - Fundacija Študentski tolar tudi tokrat podeljuje študentom nove nepovratne denarne pomoči v skupni višini 40.000 evrov, ki jih je zagotovila ŠOU v Ljubljani. Predmet poziva je dodeljevanje nepovratne denarne pomoči študentom v socialni stiski. Študenti se na poziv lahko prijavijo najkasneje do 7. decembra, so danes sporočili iz organizacije.

Namen fundacije Študentski tolar, ki jo je pred desetletjem ustanovila Študentska organizacija univerze v Ljubljani (ŠOU v Ljubljani), je pomagati študentom v stiski in si prizadevati za izboljšanje socialnega položaja študentov.

Denarne pomoči v višini 40.000 evrov so po besedah predsednika fundacije Damjana Vinka namenjene ljubljanskim študentom ali pavzerjem, ki so se znašli v hujši materialni stiski. Posameznik bo lahko prejel enkratni znesek od 350 do 550 evrov. Predvidoma v začetku marca pa bo fundacija objavila že tudi nov razpis za nepovratne denarne pomoči.

Ker država ni sposobna ali ne želi poskrbeti za socialne stiske študentov, so na ljubljanski organizaciji po navedbah predsednika Klemna Perana že pred več kot 10 leti začeli kontinuirane humanitarne programe. Četudi programi socialnih pomoči niso osnovno poslanstvo ŠOU v Ljubljani, slednjim namenjajo veliko pozornosti, saj so letos tem programom, kot je spomnil, namenili 173.000 evrov.

Pri sociali sodelujejo tudi še z drugimi zavodi ŠOU, ki denimo nudijo študentom brezplačna svetovanja in začasne prenočitve v študentski Hiši Srce na Kersnikovi 6.

Obenem še vedno trajajo nekateri drugi programi oz. razpisi fundacije, na katere se študenti še lahko prijavijo, in sicer za subvencionirane jezikovne in strokovne tečaje, socialno šibkejšim študentom pa nudijo tudi brezplačno lektoriranje diplomskih oz. magistrskih nalog in psihosocialno svetovanje, so še dodali v organizaciji.