c S

Maistrova knjižnica z znakom kulturni spomenik državnega pomena

23.11.2018 06:44 Maribor, 22. novembra (STA) - Potem ko je vlada prejšnji teden razglasila Maistrovo knjižnico v Univerzitetni knjižnici Maribor (UKM) za kulturni spomenik državnega pomena, ji je minister za kulturo Dejan Prešiček danes predal tudi uradni znak za to. Po njegovih besedah je to priznanje knjižnici za vztrajnost in še en dokaz izjemnega pomena te zbirke.

V UKM so si namreč že več desetletij prizadevali, da bi bila zbirka, ki so jo pridobili od Maistrovih svojcev, razglašena za kulturni spomenik državnega pomena. V letu, ko mineva sto let od bojev za severno mejo, so bili končno uslišani.

"V veliko čast nam je, da nam je uspelo. In to v letu kulturne dediščine," je bila zadovoljna direktorica UKM Zdenka Petermanec. "Skoraj 6000 enot knjižničnega gradiva priča o osebnosti, ki ni bila samo vojaški strateg. Bil je ljubitelj knjig, poznavalec knjig in tudi pesnik," je povedala za STA.

"Ko pogledaš, kaj v tej knjižnici je, ko razumeš pomen, ki ga ta knjižnica ima, se najde pot," je po ogledu Maistrove knjižnice povedal minister, navdušen nad dragocenostmi, ki jih skriva, in ureditvijo, ki posnema knjižnico, kakršno je dejansko imel doma Rudolf Maister. V takšni obliki so jo v UKM postavili leta 2014.

Ministrstvo za kulturo ocenjuje, da je Maistrova knjižnica kulturni spomenik izjemnega pomena za Republiko Slovenijo. "Knjižnica je pomembna kot celota in jo je treba varovati zato, da se ohranita njen skupni zgodovinski kontekst ter spomin na vrednote, povezane z življenjem in delom Rudolfa Maistra - Vojanova, slovenskega generala, pesnika, borca za severno mejo in strastnega bibliofila," so izpostavili v vladnem sklepu.

Maistrova knjižnica je del posebnih zbirk Enote za domoznanstvo UKM. Oktobra 1998 ji je namreč družina generala Maistra, ki jo je zastopal generalov vnuk Borut Maister, podarila njegove knjige. Zbirka obsega 5945 enot, med katerimi so dela vseh pomembnejših slovenskih avtorjev ter izjemna zbirka slovenske periodike iz 19. in iz prve četrtine 20. stoletja.

Minister Prešiček se je po obisku Maistrove knjižnice v UKM odpravil v Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor na državno slovesnost ob dnevu Rudolfa Maistra.