c S

Minister Medved pričakuje, da se bodo s sindikati dogovorili

21.11.2018 15:36 Ljubljana, 21. novembra (STA) - Minister za javno upravo Rudi Medved je bil po skupnem sestanku, na katerega so povabili vseh 42 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, optimističen. Želi si, da bi dogovor o plačah, ki so ga danes predstavili sindikatom, podpisali vsi. Sam pa ocenjuje, da se bo kateri od sindikatov težko odrekel zvišanju plač za svoje zaposlene.

Na skupnem sestanku je namreč vladna stran sindikatom predstavila predlog novega dogovora o plačah in drugih prejemkih v javnem sektorju, ki bi nadomestil tistega iz leta 2016. Vanj pa bi vključili rešitve, ki so jih vladni pogajalci v zadnjih tednih dogovorili s posameznimi stavkovnimi skupinami sindikatov in zadevajo vse javne uslužbence.

"Je čas stavk in čas iracionalnih odločitev, je pa tudi čas socialnega miru in treznih odločitev in zdaj so sindikati skupaj z vladno pogajalsko skupino pokazali, da zmoremo socialni dialog in trezne odločitve," je ocenil Medved.

Potrdil je, da je vrednost tega sporazuma približno enaka, kot je bila vrednost marčevskega predloga, ki ga nazadnje niso podpisali. Ob tem pa je poudaril, da je struktura tokratnega dogovora bistveno drugačna. Posebej ga veseli, da so s sindikati našli "skupni jezik, ko gre za skrb za tiste poklice, ki delajo v najtežjih razmerah", in da so uspeli dvigniti tudi nekatere dodatke, ki so sicer še vedno bistveno nižji kot v realnem sektorju.

Minister je prepričan, da bodo dogovor na koncu tudi podpisali. "Ne manjka nam več veliko," je ocenil. Glede dviga plač v javnem sektorju, ki je predlagan v dogovoru s sindikati, je dejal, da so plače v javnem sektorju zaostajale leta in leta v času krize in zaostajajo tudi zdaj v primerjavi z realnim sektorjem. "Samo v letu 2019 se bo zgodilo, da bodo plače v javnem sektorju morda rasle za odtenek hitreje kot v realnem sektorju, v prihodnjih letih pa bodo na podlagi tega dogovora znova zaostajale," je pojasnil.

Poudaril je tudi, da vlada v ta pogajanja s sindikati ni šla s figo v žepu. "Vlada je za leto 2019 postavila okvir in zagotovila tudi sredstva za financiranje tega dogovora. To je neizpodbitno dejstvo, ker ne bi šli v pogajanja in postavljali nekih okvirov, ki jih ne bi mogli financirati," je dodal.

Kot je dejal, nima podatkov, da bi bili javni zavodi ali katere druge institucije, zaradi dviga plač ogroženi pri svojem delovanju. Tudi s predstavniki treh reprezentativnih občinskih združenj so dvig plač upoštevali v dogovoru o povprečnini, bodo pa v prihodnjem letu pregledali, kakšen bo dejanski učinek dviga plač tako za občine kot javne zavode.

Ocenil je, da so pogajanja, čeprav pod časovnim pritiskom, tekla v nekem racionalnem in treznem vzdušju.