c S

Minister Pikalo izrazil skrb v zvezi z novo ureditvijo delovnega časa učiteljev

21.11.2018 07:15 Ljubljana, 20. novembra (STA) - Minister za izobraževanje Jernej Pikalo se je danes v Portorožu udeležil zaključnega dela strokovnega srečanja ravnateljev srednjih šol. Kot so sporočili z ministrstva, je izrazil skrb, da "smo ubili akademskost v učiteljskem poklicu, ker preštevamo ure, namesto da bi se ukvarjali z doseganjem učnih ciljev in zagotavljanjem pedagoške avtonomije".

Pikalo je na strokovnem srečanju ravnateljic in ravnateljev, ki ga je organizirala Šola za ravnatelje, predstavil ključne usmeritve na področju srednjega šolstva v aktualnem mandatu in odgovarjal na vprašanja navzočih. Med drugim je izpostavil pomembnost ureditve sistema vrednotenja splošne in poklicne mature na način, ki bo onemogočal sedanje anomalije.

Zagotovil je še prevetritev in popravilo pravilnikov na področju srednjega šolstva "na način, da bodo življenjski", so zapisali v sporočilu za javnost.

Minister je napovedal tudi, da se bo leta 2019 z Zavodom RS za šolstvo zasnovalo prenovljen sistem kariernega razvoja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Na podlagi široke strokovne razprave o družbeni vlogi izobraževanja do leta 2030, se bodo lotili tudi prenove t. i. Bele knjige.

Dotaknil se je še vprašanja nadarjenih učencev in dijakov. Slednjega se po ministrovih besedah trenutno rešuje parcialno, nezadostno in stihijsko. Govoril pa je tudi o uvedbi digitalizacije v šolah, o krepitvi vloge državljanske vzgoje in o pilotnem projektu vajeništva, ki zaenkrat še ne daje pravih rezultatov, saj se za vajeništvo odloča malo dijakov, so še zapisali v sporočilu.