c S

V znanju iz logike se je pomerilo skoraj 31.000 tekmovalcev

19.11.2018 12:49 Ljubljana, 19. novembra (STA) - Tekmovanja iz logike za osnovnošolce, dijake in študente, ki velja za eno najbolj množičnih tekmovanj iz znanja v Sloveniji, se je letos udeležilo skoraj 31.000 tekmovalcev. Množična udeležba dokazuje zavedanje, da je logično razmišljanje ena najpomembnejših veščin človeka, so danes sporočili organizatorji z Zveze za tehnično kulturo Slovenije.

Tekmovanje iz logike, ki sicer nima svojega predmeta v izobraževalnem procesu, vsako leto poteka na šolski in državni ravni.

Šolskega tekmovanja so se septembra udeležili 26.003 tekmovalci iz 385 osnovnih šol. Osvojili so 13.434 bronastih priznanj. Državno tekmovanje je potekalo 22. oktobra na 22 osnovnih šolah, udeležilo pa se ga je 1848 osnovnošolcev. Ti so prejeli 236 srebrnih in 121 zlatih priznanj.

Absolutni zmagovalci med osnovnošolci so Aleksander Kosanović iz Osnovne šole (OŠ) Rodica, Mirjam Jurša iz OŠ Ludvika Pliberška Maribor, Brest Lenarčič iz OŠ Kozje in Erik Červek Roškarič iz OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava.

Dijaškega šolskega tekmovanja se je medtem udeležilo 4882 dijakov s 87 srednjih šol. Prag za sodelovanje na državnem tekmovanju, ki je nato 10. novembra potekalo na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, pa je doseglo 548 tekmovalcev.

Na šolskem tekmovanju so udeleženci osvojili 1815 bronastih priznanj, na državnem tekmovanju pa je bilo podeljenih 188 srebrnih in 105 zlatih priznanj.

Na vrh lestvice so se uvrstili Aljaž Sovič z Gimnazije Šolskega centra Velenje, Lovro Drofenik s I. gimnazije v Celju, Tevž Lotrič z Gimnazije Kranj in Ana Meta Dolinar z Gimnazije Bežigrad.

Kot so še sporočili organizatorji, je tekmovanje iz logike eno redkih tekmovanj, ki je namenjeno tudi študentom.

Državnega tekmovanja se je letos udeležilo 99 študentov. Osvojili so 26 srebrnih in 13 zlatih priznanj. Z enakim številom točk sta med študenti zmagali Tjaša Valič in Erika Stanković.