c S

Projekt o prednostih sožitja različnih kultur z novim sloganom Ne obsojam, objemam

18.11.2018 18:28 Novo mesto, 17. novembra (STA) - Novomeško društvo za razvijanje prostovoljnega dela je uspešno zaključilo projekt OMG!, s katerim so mladi skozi vse leto razvijali kritično razmišljanje o priseljencih. Projekt se je zaključil z novim sloganom dijakov novomeške Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije Ne obsojam, objemam, so sporočili iz društva.

Slogan Ne obsojam, objemam, ki so ga med razmišljanjem o prednostih sožitja različnih kultur minuli teden razvili novomeški dijaki pod mentorstvom komunikacijskega strokovnjaka, je bil pika na i zaključka projekta OMG! 2, s katerim je društvo okoli tisoč mladim letos omogočalo dostop do kakovostnih informacij in tudi osebnih stikov s priseljenci. Projekt je finančno podprl vladni urad za komuniciranje.

Pogosto pozabljamo, da priseljenci, med katere štejemo tudi begunce, niso enotna skupina, v kateri so si vsi posamezniki podobni. Skupno jim je le to, da so na tak ali drugačen način v nekem trenutku prišli v Slovenijo. Društvo za razvijanje prostovoljnega dela je zato za mlade pripravilo aktivnosti, s pomočjo katerih so razvijali sposobnost kritičnega razmišljanja o tem, kako na podlagi javno dostopnih informacij graditi odnos do priseljencev ter kako njihov osebni odnos prispeva k splošni družbeni klimi.

Mladi so se seznanili z vzroki in posledicami migracij, pomenom spoštovanja človekovih pravic, posledicami sovražnega govora ter nujnostjo medkulturnega dialoga, če želimo živeti v odprti in vključujoči družbi. Spoznali so tudi, kako priseljenci s svojim znanjem in delom prispevajo k razvoju družbe. Do novih spoznanj so prihajali na različne načine.

Najdragocenejše in tudi najbolj učinkovite pa so bile informacije, ki so jih pridobili "iz prve roke", ko so se ne le srečevali in pogovarjali z begunci/priseljenci, ampak so z njimi sodelovali pri konkretnih nalogah. Najbolj je navdušila Živa knjižnica, ki je podobna navadni, le da so knjige v njej ljudje, do katerih ima družba predsodke.

Projekt se je zaključil z novim sloganom Ne obsojam, objemam, kar po navedbah društva kaže na to, da mladi zelo dobro razumejo, za kaj bi se morali kot družba zavzemati.