c S

V ŠOS in ZPMS obsojajo morebitno nadaljevanje varčevanja pri socialni in družinski politiki

14.11.2018 15:13 Ljubljana, 14. novembra (STA) - V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) in Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) ostro nasprotujejo napovedanim posegom na področju socialne in družinske politike, ki naj bi jih predvidevala novela zakona o izvrševanju proračuna za leti 2018 in 2019. Med drugim naj bi se nadaljevalo varčevanje pri otroških dodatkih in državnih štipendijah.

"Ukrepi, ki jih predvideva vlada, so nepričakovani in nedopustni, saj kažejo na to, da namerava vlada varčevati na plečih tistih skupin, ki so najbolj ranljive - na plečih otrok in družin, ki živijo pod ali na robu revščine," so zapisali v ZPMS. Napovedani ukrepi, na primer ukinitev pravice staršev do dodatka za veliko družino, ukinitev izplačevanja otroškega dodatka za sedmi in osmi dohodkovni razred in omejitve, vezane na izplačevanje državnih štipendij, so v nasprotju z vsemi zavezami nove vlade, da bo poskrbela za najbolj ranljive skupine, so opozorili. Koalicijo in vse odločevalce so pozvali, da od napovedanih ukrepov takoj odstopijo.

V ŠOS so spomnili, da so že pri prvih varčevalnih ukrepih leta 2012 opozarjali, da so posegi v področje mladih, ki so ranljiva družbena skupina, še posebej škodljivi, prav tako posegi v izobraževanje in znanost.

Štipendije bi se morale že leta 2016 vrniti na predkrizno raven, vendar je po zakonski intervenciji in izigranju mladih z le delno sprostitvijo varčevalnih ukrepov, spremembo zakonodaje in vpeljavo dodatnega pogoja vlada pri mladih le podaljšala varčevanje, so bili kritični.

"Čeprav smo lahko pred državnozborskim volitvami poslušali obljube politikov o vlaganjih v mlade, znanje in razvoj, floskule o socialni državi in solidarnosti, je vlada to očitno hitro pozabila," so ogorčeni v ŠOS.

Kot so poudarili, smo ponovno priča kupčkanju političnih strank in popuščanju najbolj glasnim in vplivnim. Ponovno pa se pozablja na mlade, socialo in izobraževanje oziroma na teme, ki so bile očitno aktualne le pred volitvami, so prepričani v krovni študentski organizaciji.

Če se bodo namere vlade uresničile, bodo mladi po navedbah predsednika ŠOS Jake Trilarja ponovno izigrani. Ob takšnih ukrepih vse organizacije, ki zastopajo mlade, po njegovih zagotovilih ne bodo stale križem rok.