c S

Pogačar po današnjih pogajanjih ocenjuje, da so naredili korak naprej

10.11.2018 08:55 Ljubljana, 09. novembra (STA) - Vodja vladne pogajalske skupine Peter Pogačar je današnja pogajanja, ko so se ločeno sestali s tremi skupinami sindikatov, ocenil kot naporna. Vendarle pa je mnenja, da so naredili korak naprej. Nov krog pogajanj jih čaka v torek.

Po Pogačarjevih besedah so danes potekala klasična pogajanja z izmenjavo obrazložitev posameznih predlogov. "Relativno sem optimističen," je dejal in dodal, da je ob vsakem predlogu posamezne stavkovne skupine vladna stran pred izzivom, saj mora vsak predlog najprej ovrednotiti z vidika celotnega javnega sektorja in vpliva na ostale, predvsem in nenazadnje pa tudi z vidika celotne države in državljanov.

"Ne gre za to, da bi mi a priori nasprotovali posamezni zahtevi posamezne stavkovne skupine, gre za to, da moramo vsak predlog vendarle pogledati skozi prizmo celotnega javnega sektorja," je poudaril in dodal, da morajo ob tem upoštevati še proračunski okvir. V interesu državljanov pa je, da do stavke v javnem sektorju ne pride, da javni servis, ki državljanom zagotavlja storitve, še naprej funkcionira.

Vladni pogajalci so se po obeh zdravstvenih sindikatih in šolskem sindikatu Sviz danes sestali še s skupino sindikatov pod vodstvom Jakoba Počivavška. Ta je ob odhodu z današnjih pogajanj ugotavljal, da je med njimi in vladno stranjo še kar nekaj razlik in da jih čaka še kar nekaj dela, da bi prišli do dogovora. Je pa vendarle tudi Počivavšek menil, da so nekoliko zbližali stališča.

Pojasnil je, da je njihova stran danes podala dva približevalna predloga, vladna stran pa je predstavila svoj predlog glede njihovih zahtev, ki niso neposredno povezane s plačami. Vsebine pa ni razkril.

Po neuradnih informacijah naj bi si v tej skupini sindikatov med drugim želeli zgodnejših datumov za izplačila dvigov, o katerih se bodo dogovorili. Počivavšek o konkretnih datumih ni želel govoriti. Je pa po njegovih besedah "dejstvo, da je predlog vlade, ki je oddaljil posamezna izplačila glede na tisto, kar je bilo na mizi marca, bistveno otežil pogajanja".