c S

Mladi v Evropskem parlamentu predali manifest s svojimi zahtevami

11.11.2018 08:55 Bruselj, 10. novembra (STA) - Skupina mladih iz Slovenije, Avstrije, Poljske in Italije je ta teden v Evropskem parlamentu v Bruslju predala srednjeevropski mladinski manifest. V njem predstavljajo svoje ideje za lepšo prihodnost vseh v EU, predvsem pa si želijo večje vključenosti in več posluha za svoje predloge, so sporočili iz slovenskega društva za sonaraven razvoj Focus.

Manifest, ki ga je v Bruslju predstavilo okoli 30 mladih, je nastal v okviru projekta štirih nevladnih organizacij Moja revolucija, pripravili pa so ga na več lokalnih, nacionalnih in na dveh mednarodnih mladinskih srečanjih v Bologni in na Dunaju. V projektu so sodelovali mladi, stari od 16 do 30 let.

Manifest je sooblikovalo več kot 300 mladih, ki živijo v Avstriji, Italiji, Sloveniji in na Poljskem, prihajajo pa iz različnih družbenih in socialnih okolij, predvsem pa niso zastopani v strukturah moči. Svoje ideje so razvrstili v sedem kategorij: politična participacija, izobraževanje, varstvo narave in odgovorno potrošništvo, zaposlitev in delo, socialne zadeve in zdravstvo, migracije in mobilnost ter svoboda in enakost.

Med drugim so v Evropskem parlamentu zahtevali večje spodbude za uporabo alternativnih in okolju prijaznih materialov in predlagali višjo obdavčitev plastičnih izdelkov. Zavzeli so se za to, da bi vsi imeli možnost dostopa do cenovno ugodnih trajnostnih načinov mobilnosti.

Na področju dela so zahtevali konec razlik v plačilu med spoloma, plačana pripravništva, dostojno plačilo za vsako delo in konec diskriminacije mater. Predlagali so tudi vzpostavitev platforme, na kateri bi spremljali, ali se nosilci moči odločajo v skladu s svojimi obljubami pred volitvami in napovedmi.

Zavzeli so se še, da bi bilo v šolskem kurikulumu več poudarka na državljanski vzgoji, ter za to, da bi EU spoštovala pravice vseh ljudi na svojem ozemlju, četudi niso državljani in nimajo zakonitega statusa. Postopki za prosilce za azil se morajo skrajšati, predvsem pa proces združevanja družin, so še menili.

Mlade so na okrogli mizi v sredo nagovorili evropski poslanci iz štirih držav, ki so prisluhnili njihovim idejam. Med njimi je bil slovenski evroposlanec Igor Šoltes (Zeleni), ki je bil navdušen nad angažiranostjo in artikulacijo mladih, ki so postavili veliko zahtev tudi na področju varstva okolja.

Okrogla miza v Evropskem parlamentu je bila zaključni del projekta Moja revolucija - refleksije za današnjo mladino, skupnega projekta štirih nevladnih organizacij iz Avstrije (Südwind), Italije (GVC), Poljske (BRF) in Slovenije (Focus).